Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Johnny Buzz
Alue:Bänditoiminta
Aihe:Ohjeet taustalakanan tekoon
Aika:21.06.2004 12:07   (muokattu 21.06.2004 14:39)
Eikös olisi hienoa, jos bändillänne olisi isompien bändien tyyliin taustalakana, jossa bändin nimi tai logo? Logon painattaminen kankaalle on kuitenkin julmetun kallista. Ei hätää. Taustalakanan väsääminen itse on helpompaa kuin kuvitteletkaan.
 
Tuli mieleen aloittaa tällainen aihe tehdessämme OPERAATIO:LIVEN taustalakanoita. Monella bändillä voisi olla mahdollisesti tarvetta tälle.
 
Tarvikkeet:
 
- Sopiva määrä kangasta (voit käyttää esim. kaupasta ostettua peruslakanaa tai ostaa kangasta kangaskaupasta). Musta väri toimii tod. näk parhaiten. Kankaan koon voit päättää itse, mutta 80 x 200 cm:n kokoiseen sänkyyn tarkoitettu lakana sopii aika monelle pikkulavalle.
- Akryylimaalia
- Tyhjä purkki maalin ohentamista varten
- Eri kokoisia pensseleitä
- Sanomalehtiä
- Taulu- tai vahaliituja. (Taululiidut parempia, koska virheen tehdessä lähtee hankaamalla tai kostella rätillä pois)
- Narua (esim. 0,5 cm:n paksuinen naru riittää)
- Videotykki tai vaihtoehtoisesti piirtoheitin + piirtoheitinkalvo sekä sopiva tila niiden käyttöön
- Lisäksi oman valinnan mukaan: purjerenkaita tai neulaa ja lankaa
- Muutama tunti aikaa
 
Ja näin se käy:
 
1. Vaihe: Logon/ tekstin ääriviivat
 
Sopiva tila tämän vaiheen tekemiseen on esim. työpaikan neuvotteluhuone, koulun luokkahuone tai auditorio tai vastaava tila, josta löytyy videotykki tai piirtoheitin.
 
Jos käytytät piirtoheitintä tulosta tai piirrä logo kalvolle riittävän suurena. Videotykkiä käyttäessä, käytä ohjelmaa, jossa saat skaalattua logon riittävän suureksi.
 
Ripusta kangas seinälle paikkaan, johon saat heijastettua logon riittävän suurena. Miellellään sellaiseen paikkaan, jossa tausta on mahdollisimman tasainen. Helpottaa logon ääriviivojen tekemistä.
 
Kun logo on heijastettu kankaalle riittävän suurena, aloitetaan ääriviivojen piirtäminen liiduilla. Piirrä ääriviivat heijastetun logon ääriviivoja pitkin. Yritä piirtää ääriviivat mahdollisimman tarkasti, jotta jatkotyöstäminen helpottuu. Kun ääriviivat ovat valmiit, voit ottaa kankaan alas ja suunnata seuraavaan vaiheeseen.
 
2. Logon maalaaminen
 
Tämän vaiheen suorittamiseen sopii hyvin esim. treenikämppä, autotalli tai vastaava tila, jossa on riittävästi vapaata lattia-alaa kankaan levittämiseen.
 
Levitä alueelle, jossa aiot maalamisen suorittaa riittävästi sanomalehtiä, jotta maali ei menisi kankaasta läpi lattiaan. Voit käyttää myös jotain muuta alustaa, mutta sanomalehtiä on yleensä saatavilla.
 
Ohenna akryylimaalia hieman vedellä, jotta sillä on helpompi maalata kankaalle. Kokeile itse, mikä on sopiva sekoitussuhde. Vettä ei kuitenkaan tarvitse lisätä kovin paljon.
 
Malaa ensin logon ääriviivat pienemmällä pensselillä ja sen jälkeen loput maalattavat pinnat leveämmällä pensselillä. Ei kannata maalata heti paksua kerrosta, vaan mielummin pari ohutta kerrosta. Kun maalaustyö on tehty, anna maalin kuivua yön yli. Kun maali on kuivunut, tarkastele lopputulosta ja maalaa logo uudestaan, jos siihen on tarvetta. Kankaan alla olevat sanomalehdet voivat tarttua kankaaseen maalin kuivuttua, mutta sillä ei ole niin suurta merkitystä, koska kankaan toinen puoli ei kuitenkaan näy yleisöön.
 
3. Kiinnitysnarut
 
Ompele narut kankaaseen tai kiinnitä purjerenkaat sopivin välein. Kiinnityskohtien määrään vaikuttaa kankaan koko, mutta esim. puolen metrin välein on melko hyvä laittaa kiinnityskohtia.
 
4. Keikalle!
 
Nyt bändillänne on uusi, hieno taustalakana. Ei kun keikalle!
 
EDIT: Muutama lisäys ohjeeseen.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=12&t=64459