Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:makeaelama1
Alue:Koskettimet
Aihe:Pianokirjaa aloittelijalle?
Aika:15.09.2018 20:51
Riippuu mitä haluat oppia ja millaista ohjelmistoa haluat soittaa.
Klassisia kappaleita Bachista Beethoveniin on vaikka missä kokoelmissa ja irtonuotteja saa music sheet-hakusanalla netistä. Esim. www.musicnotes.com.
 
Pianokouluissa on usein yhdistetty nuotinlukua, klassisia ja kevyitä kappaleita sekä nykyään myös säestystaitojen alkeita. Tsekkaa opiskelijoiden omistama www.ostinato.fi, sieltä voit saada edullisimmin nuo.
 
Vapaan säestyksen käsikirja (www.vapaasaestys.fi) on kaikille jo muutaman vuoden pianoa soittaneille sovelias: siinä on improvisointia, sointuja, teoriaa ja säestysmalleja eri tyyleissä, bluesia unohtamatta. Kompit vaihtelevat beatista sambaan, jazz-valssista tangoon.
Jos taas haluat soittaa kappaleita ja opetella asioita biisi kerrallaan, hyvä vaihtoehto on Pianohitit-sarja (www.vapaasaestys.fi/pianohitit). Esim. Ekat Pianohitit-osassa on helpot sovitukset melodian kanssa soitettavaksi, sekä pelkästään kompattavaksi. Muissa Pianohitit-kirjoissa on suuri valikoima kappaleita ja jokaiseen liittyy komppimallit A- ja B-osiin. Näiden avulla soittaja luo säännöllisen kompin sointumerkkien pohjalta. Koko säestyksiä ei ole siis kirjoitettu ulos, jolloin säestäminen on vapaata: sointumerkit ja komppirytmi on annettu, kaiken muun soittaja voi päättää itse.
 
Pelkkä säestäminen ilman melodian soittamista on huomattavasti helpompaa ja selkeämpää; melodian mukana soittaminen aiheuttaa aina poikkeuksia säestämiseen. Tämän takia esim. Toivelaulukirjojen nuotit voivat olla hankalia soittaa, kun säännöllistä säestyskuviota ei heti hahmota. Kun tutkii komppityylejä esim. Vapaan säestyksen käsikirjasta, soittaa kappaleita ja niiden komppimalleja Pianohitit-kirjoista, oppii hahmottamaan eri musiikkityylien piirteet ja voi itse luoda säestyksiä mihin vaan. Säestyksiä voi tehdä myös korvakuulolta, alkuperäisiä rumpu- ym. komppeja matkien. Ylipäänsä säestäminen on kiinnostava tulokulma pianonsoittoon: vähän elementeillä pääsee liikkeelle ja säestyksen sovittamisella ei toisaalta ole rajoja.
 
Yksi juttu vielä: jossain vaiheessa on hyvä käydä opettajan kanssa pianonsoiton kysymyksiä läpi. Joskus joku tekninen este (esim. jännitys kädessä tai väärä ranteen asento) voi estää kompin svengaamisen. Opettaja voi myös auttaa hahmottamaan omia kehittämiskohteita ja antaa ehdotuksia kehittämissuunnasta. Kaikki youtube-videot eivät aina sovellu kaikille... ;)
 
Tsemppiä soittoon!
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=197195