Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Kalmo
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Suomalaiseen musiikkiin liittyvä paradoksi
Aika:29.07.2018 17:51
Krice: Tätä voisi toisaalta ajatella niinkin päin, että musiikin asema on erilainen eri kulttuureissa. Siihen liittyy myös yleinen taiteen arvostus. Jenkit arvostavat erittäin paljon esim. elokuvia ja kirjallisuutta, mikä elokuvien osalta varsinkin on selkeästi havaittavissa sen suhteen miten paljon siellä panostetaan elokuvien tekemiseen.
 
Kyllä. Esim. Afrikassa tai Etelä-Amerikassa musiikin merkitys on huikeasti suurempi, kuin Pohjois-Amerikassa tai Euroopassa, ja niissä tehdään mielettömän monimuotoista ja hienoa musaa. Intiassa tehdään kai edelleenkin enemmän leffoja, kuin USA:ssa, ja kohta varmaan Kiinassakin.
 
USA:n elokuvabisnes keskittyy yleisömenestysten tehtailuun, ja pääosa maailman uusia uria etsivistä tai vähänkin poikkeavia keinoja edustavista (teatterilevitykseen pääsevistä) leffoista tehdään muualla. Tosi monet leffat tehdään kansainvälisellä rahoituksella kolmen-neljän maan yhteistyönä, ja filmataan Kroatiassa tms. mutta roolitetaan ja markkinoidaan niin, että ihmiset pitävät niitä Hollywood-leffoina.
 
Kun joku ranskalainen, ruotsalainen, iranilainen tai espanjalainen leffa lyö läpi, siitä tehdään kuuluisilla näyttelijöillä miehitetty jenkkiversio, josta kuoritaan pois sellaiset elementit, jotka eivät uppoa jenkkimakuun, ja jota ei tietenkään tarvitsse tekstittää tai dubata käännöksenä.
 
En yhtään kiellä, etteikö USA:ssa tehtäisi laatutavaraakin, paljon tehdäänkin, mutta kokonaiskuvassa on oleellista mielestäni se, että meidät on totutettu angloamerikkaiseen "hollywood- kerrontaan", ja hyvin suuri osa yleisöstä ei edes "osaa" katsoa leffoja, joissa ei ole toimintaa ja ainakin muutama näyttävä erikoisefekti.
 
Hollywood tuotannot ovat toki myös luoneet korkeatasoiset tekniset standardit kuvalle ja äänelle. Oli sisältö kuinka hyvä tahansa, ihmiset vierastavat elokuvia, jotka eivät yllä teknisesti samalle tasolle. Tekstitetyt leffat eivät myöskään uppoa ihmisiin sellaiasissa maissa, joissa on totuttu dubbaukseen, ja hyvä dubbaus taas maksaa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=238310