Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:PVC
Alue:Klassinen
Aihe:Mozartin merkittävin sinfonia?
Aika:12.03.2018 13:58   (muokattu 12.03.2018 14:01)
megatherium: Ehkei kukaan muu kuin mozart itse omassa päässään luomisaktin aikana sillä osa etenkin mozartin nuorena säveltämistä sinfonioista mm. Kolme kolmetoistavuotiaana sävellettyä ovat kadoksissa ja concert spirituelsin johtajalle pariisin sinfonian ohella sävelletty ilmeisesti italialainen kolmiosainen alkusoitto sinfonia jonka mozart mainitsee isälleen kirjeessä.
 
Muutama hörhö lienee kuullut kaikki bachin teokset.
 
Minulla on kaksikin kokonaislevytystä mozartin sinfonioista jotka olen myös kuunnellut mutta kiehtovampia ovat mozartin suunnnilleen kuudestatoista ikävuodesta lähtien säveltämät sinfoniat ( eikös siinä tuubin mozart efekti äänitteessä soikin alussa mozartin kolmastoista sinfonia ) joissa on huomattavaa yhä lisääntyvä kypsyys ja vuotta kahta vanhemman salzburgin mozartin eräänä virstanpylväänä säveltäjänsä ensimmäinen merkittävä jo kolmea viimeistä sinfoniaa ennakoiva sinfoniatrilogia kaksviis, kakskasi ja kaksysi jotka ovat muodoltaan neljäosaisia uudempaa modernia klassista sinfonista tyyliä edustavia musiikillisesti jo täysipainoisia ja muodoltaan ehyitä teoksia galanttien muistojen rinnalla joita edustaa mm sinfonia numero kolmekymmentä jota mozart ei huolinut enää lähetettäväsi itselleen wieniin sinfonian galantin luonteen takia niin hieno kuin se onkin.
 
Kuustoistavuotiaan mozartin sinfoniat kahdeksantoista viiva kaksikymmentä ovat myös muodoltaan neljäosaisia ja jo sangen vaikuttavia ja jopa persoonallisiakin teoksia. Hitaat osat mozartin varhaissinfonioissakin ovat usein unelman tuudittaneen kauniita kaikessa viehätysvoimassaan.
 
Mutta myös kolmiosaiset italialaiset alkusoittosinfoniat joista sinfoniat neljätoista viiva seitsemäntoista ja kaksytyks viiva kaksneljä ovat kaikki ihastuttavia, osoittavat kuusitoista ja seitsemäntoistavuotiaan mozartin tuotannossa jo uutta kypsyyttä lapsineron saavutuksiin verrattuna kuten maasalon mestarilliseksi luonnehtima Es duuri sinfonia numero kaksytkuus joka kehittyy täysin perinteisestä pisteellisen marssirytmin sävyttämästä alusta siihen asti tuntemattomaan polyfoniseen yltäkylläisyyteen hitaassa keskiosassa ja mestarillisessa finaalissa.
 
Ei gould suinkaan niin sanonut että mozartin kahdeksavuotiaana väsäämän sinfonian jälkeen olisi alkanut alamäki, vaan mainitsi mozartin kahdeksanvuotiaana säveltämän esikoissinfonian ainoaksi mozartin sävellykseksi jonka hän on itse joskus johtanut ja nauttiessaan siitä barokkihyveiden kuten rekisterisääntelyn ja äänenkuljetuksen puhtauden takia enemmän ( joita on muissakin mozartin kuuskyt ja seitsemänkymmentäluvun varhaisteoksissa) , kuin mozartin eräästä kypsän kauden suurimmasta sinfoniasta numero neljäkymmentä mutta ei gouldin leikkimielessä ja kieli poskessa esitettyjä väittämiä kannata aivan todesta ottaa sillä gould ei kuitenkaan ollut hylkäämässä itse teosta kun sitä häneltä tivattiin vaan ainoastaan bilateraalisen tavan tulkita mozartia kuten hän itsekin totesi. Gouldhan nimenomaan väheksyi mozartin syksyisiä myöhäisteoksia kuten jossain määrin minäkin teen.
 
Totuushan on kuitenkin se jonka gouldkin hyvin tiesi että mozartin alamäki alkoi jotakuinkin vasta jupiter sinfonian tai vielä tarkemmin jousitriolle sävelletyn laajan divertimenton Es duuri kv viisikuusikolme jälkeen tai eksaktin tieteellisen tarkasti jo don giovannin jälkeen vaikka myöhemminkin hän sävelsi mestarillisia teoksia kuten vaikka klarinettikvintetto, cosi ja taikahuilu, viimeinen pianosonaatti ja pianokonsertto, musiikkia soittorasialle, lukuisia konserttiaarioita, klarinettikonsertto, preussin kvartetot ja viimeiset kvintetot tai jopa la clemenza di tito etc
 
Vaikka ei tietäisi musiikista mitään niin kyllähän nyt järkikin sanoo ettei nyt kukaan suuri säveltäjä sentään vielä psyykkisiltä kokemuksilta vajavaisena pikku nassikkana voi vielä mitenkään luoda epookkia tekeviä suuria mestariteoksia kun on vasta miltei juuri oppinut säveltämään ja lukemaan ja debytoinut jollakin itselleen uudella sävellysmuodolla orastavalla säveltäjänurallaan tunkeutuakseen jo uudelle sielulliselle alueelle vaan minäkin koin vasta aikuisen mozartin lähes kypsimmästä tuotannosta erään pianokonserton avaus ja hitaasta osasta aiemmin mainitutksi tulleet jumalkokemukset jossa ikään kuin sulauduin äärettömyyteen ja menetin minuuden musiikin auringon kaltaisessa paahtavassa ja tajunnan kokonaan valtoihinsa ottaneessa valon ja rakkauden atmosfäärin hehkussa hikinoroja valuen, valtimoiden kiivaasti jyskyttäessä, mikä on suurin mysteeri kaikkeudessa. Ei kukaan lapsinero kykene valamaan teoksiinsa vielä niin paljon objektivoitua tunnetta kuin jo kypsä mestari.
 
Kyllähän aloittelevan säveltäjän taidot ja tekniikka harjoituksen ja ajan myötä sitten kehittyvät millä alalla tai missä lajissa tahansa mutta aikaa ja kärsivällisyyttä se vaatii sillä ohdakkeinen on se säveltäjänkin opintie olkoot millainen lapsinero hyvnsä.
 
Mozart oli kokenut juuri ensi rakkauden kahdettakymmenettäviidettä pientä g molli sinfoniaansa säveltäessään minkä on ajateltu heijastuneen sinfoniaan sen tuskaisena levottomuuteena. Amadeus filmihän juuri alkaa kyseisen sinfonian soidessa taustalla kun salieriä viedään parantolaan.

Alte lambach sinfonia joka mm. on sävelletty ensin mainitsemassasi iässä onkin mozartin ja neue lambach leopoldin sinfonia

 
Tunnen luissani että musiikin alamäki alkoi Bachin, händelin ja scarlattin kuollessa 1750-luvulla. Kaikki nämä olivat syntyneet 1685 ja kuolivat justiinsa kun teollinen vallankumous alkoi joka nyt on tärvellyt maapallon henkihieveriin. Mozart edustaa musiikissa jo teknologiaan kiistatta liittyvää älyllistä taantumusta ja enenevää älyllistä rappiota. Jopa Mozart itse edustaa kikatuksineen enenevää oman tasonsa huononemista 8-vuotiaasta saakka, kuten Gould on todennut. Voimme ajoittaa musiikin ja ylipäätänsä taiteen huononemisen Bachin kuolinvuoteen 1750 jolloin alkoi teknologian kuolettava niskalenkki taiteesta ja nykyään taide ei kiinnosta enemmistöä vaan älykääpiöpuhelimet ja ampumahiihtokilpailut joita tulee alvariinsa olohuoneen idioottilaatikosta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=237310