Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Einherjar
Alue:Bassot
Aihe:DI-box bassolle
Aika:24.01.2018 21:25
jaripat: Sellanen fiilis itelle jäi muutamasta kokeilusta, että mitä enemmän padia, sitä parempi soundi. Mikseristä taas löytyy tarvittaessa lisää vahvistusta. Eli tältä pohjalta hakuseen vehje, missä myös tuo -40db löytyy.
 
Pad siis vain vähentää signaalin voimakkuutta. Optimitilanteessa se ei väritä signaalia milläänlailla, mutta yleensä se huonontaa vähän. Joissakin miksereissä ero on jopa liiankin kuultavissa (A&H Mixwizard lienee klassisin esimerkki)
Sellainen oleellisempi asia tosin on, että jos sinne d.i.-boksiin ajaa liian lujaa signaalia, niin se voi mennä särölle. Behringerin di100 on lienee paras esimerkki miten itse laatikko pieraisee suhteellisen lujaa signaalitason ylittyessä. Siinä saa olla lähes aina yksi pädi päällä.
Kontrabassojen piezo-etusista lähtee monesti aika lujaa ja varsinkin släpätessä se dynamiikka voi olla todella laajaa sen piikin lujuuden myötä. Joissakin etusissa myöskin bassopuoli tulee melkoisen vapaasti, eli liikuttaessa alemmille äänille alkaa vähitellen särö lisääntyä. Pädillä siis saa sieltä sen särön pois, eikä släppi tai matala ääni piereskele enää sen jälkeen.
Ihan hirveästi sitä pädiä tosin ei kannata sinne tunkea, koska signaalin vahvistamisen tarpeen ja laadun säilyttämisen kannalta olennasta olisi pitää ne mikserin mikkietuset järkevässä tasossa. Tämä lähinnä siksi, ettei suhise ja/tai dynamiikka kapene.
 
Esim. Bss:n ar133-purkin kaksiosaista padia ei ole vielä koskaan tarvinnut laittaa isompaan (-40db?) vaimennukseen ilman, että on otettu vahvistimen perästä signaalia. Joku -10dB:ä on yllättävän paljon sitten lopulta, eikä välttämättä yhtään sen enemmän tarvi, jos signaali ei piereskele sen jäljiltä. Ei siis kannata välttämättä huolehtia turhaan, että olisi mahdollisimman paljon vaimennusta tarvittaessa. -20dB riittää ihan taatusti ja joku -10dB olisi moneen sovellukseen jo ihan tarpeeksi pudottaakseen signaalin piereskelyn alle.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=35&t=236913