Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:luppa
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Juottaminen ja lyijy
Aika:22.12.2017 18:31
ituvirtanen: Kotikäyttöön saa lyijyllistä ostaa.
 
Hyvä jos homma jatkuu tulevaisuudessakin samanlaisena. Sinänsähän tuon Tukesin lausahdus rajaisi pois muitakin kuluttajatuotteita, esim. lyijyakut. Ilmeisesti aika huolettomasti kirjoitettu. Jos joku tietää tai löytää linkin johonkin EU:sta lähtöisin olevaan tekstinpätkään jossa kerrotaan mitä EU on nyt oikeastaan rajaamassa, voisi pistää tietoa. Joskus koitin jostakin direktiivistä löytää tietoa ja sen kokemuksen perusteella luovutan nyt heti :)
 
Tinnittus: Isot poijjaat kerto, että se "vintage" raja menee siinä -95(tai jossain tuossa kohtaa), koska silloin tule se ensimäinen sääntömuutos, jonka johdosta tinan laatu huononi.
Sitä ennen valmistetu on sitä lyijytinaa ja nämä nykypäivän jotain muuta.

 
Jos meinaat lyijytinalla semmoista tinaa, jossa lyijyä on jotenkin reilummalla kädellä kuin nykyään, voihan toki olla. Saahan tällä hetkellä kaupoista lyijyllistä, yleensä 60/40 suhteessa. Olisko näissä siis ennen vuotta 1995 ollut enemmänkin lyijyä? Tuo suhde on käsittääkseni jollakin tavalla optimi tai lähellä sitä (sulamispiste).
 
Kuluttajille myytävästä elektroniikasta lyijyn pääosin leikannut RoHS tuli voimaan 2006.
 
smoltron: Lyijyssä on semmoinen ikävä ominaisuus, että se on todella epäterveellistä, varsinkin höyrystyessään.
 
Tämähän se syynä toki koko hässäkkään, mutta kuinka paljon lyijyä höyrystyy normaalissa kolvailussa? Käryhän yleensä tulee käsittääkseni fluxista. Esim. tässä jotain ajatusta asiaan:
 
https://diamondenv.wordpress.com/20 … /06/lead-exposure-during-soldering/
 
"However, soldering is usually carried out at a temperature of around 380 C and significant lead fume is only evolved at temperatures above 450 C. So exposure by inhalation is normally insignificant. "
 
Eikö tuokin lämpö ole aika kova?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=236812