Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Mendelssohn: Bachin jälkeisen klassisen musan merkittävin hahmo?
Aika:22.09.2017 17:02   (muokattu 22.09.2017 17:21)
PVC: Jospa on niin että maaninen kikatus oli merkki aivosairaudesta joka sai mozartin potkaisemaan tyhjää. Neurologiassahan tunnetaan esimerkiksi Touretten syndrooma. Jospa moxartin kämpän seinät oli maalattu lyijymaalilla jota hän unissaan nuoleksi ja sai sitä kautta kikatustaudin.
 
Kuunneltuja levyjä:: Die kunst der fuge Felix Gottliebin esittämänä ok. Firminus Caronin messuja 1400-luvulta: ok+. De Grignyn 1699 urkumessu: 0k+. 3 Bachin kantaattia nuoren Fischer-Dieskaun laulamana: ok++.

 
Johan juuri sanoin että amadeuksen mozart hahmo on osin fiktiivinen kuten koko leffakin on osin fiktiota perustumatta kaikilta osin tositapahtumiin. Niin jalo taiteilija kuin mozart halusi kunnioituksestaan taidettaan kohtaan asettaa oman persoonansa tavallaan pilkan kohteeksi hullunkurisia temppuja tekemällä sekä sielua järkyttävien psyykkisten kokemusten vastapainoksi josta muilla mozartin lähipiiriin kuuluvillakaan ei ollut juuri aavistustakaan, mutta tämä maaninen kikattaminen taitaa olla vain miloksen omaa innovaatiota, ei autenttista mozartia.
 
Naukuminen olisi saattanut olla liian groteskia leffaankin vaikka se on dokumentoitu mozartin elekieleksi ja ääntelyksi jossakin vaiheessa uraa. Muutenhan hänellä oli sen kaltaisia tapoja suun irvistelyineen, kenkien kantapäänkopautuksin vastakkain ja lautasliinan pakko oireista taittelua kuin meillä muillakin.
 
Jo leffan nimi on harhaanjohtava . Mozart ei nimittäin itse käyttänyt koskaan nimessään amadeus muotoa muuten kuin humoristisessa mielessä, esim wolfgang amadeus mozartminä etc. Vaan hän käytti muotoa wolgang amade' mozart. Jälkipolvet ovat kutsuneet mozartia amadeukseksi saadakseen nimen kuulostamaan täydellisen tasapainoiselta.
 
Mitä mieltä olet gustav leonhardtin die kunst der fugen ja italialaisen konserton tulkinnasta cembalolla? Onko se suositeltava? Sitä olen aikoinaan kuunnellut paljonkin kun bach vielä nyppäsi säveltäjänä.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=235964