Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:PVC
Alue:Klassinen
Aihe:Mendelssohn: Bachin jälkeisen klassisen musan merkittävin hahmo?
Aika:22.09.2017 14:55
megatherium: Mozart edustaa korkeinta jumaluutta neron älyn puhtaudessa ja objektiivisuudessa mitä koko universumin historiassa on milloinkaan saatu tuntea. Minä vaihtaisin koko bachin mitättömän tuotannon mozartin kypsään sinfoniaan tai pianokonserttoon joita syvemmälle ihmissielun salaisuuksiin ja sopukoihin ei mikään muu musiikki tai taide yllä.
 
Otteita amadeuksesta ja kenties koko leffakin on ladattu tuubiin ja siellähän se mozart kikatteleekin tuon tuostakin mikä ei biografiaan tutustumalla ainakaan heti selviä, vaan mozartin harteille sälytetty piirre on joko schafferin amadeus näytelmäänsä luoma efekti ja tehokeino tai siihen perustuvaan formaninkin leffaan ideoitu mozartlainen spontaanimpi ja tarkoituksellisen huomiota herättävä aristokraattisuudesta poikkeava mutta nerolle ominainen käytöstavoista piittaamaton tahaton ja groteskiuteen saakka korostetun koominen luonteenpiirre. Hildesheimer otaksuu että mozartista mahdollisesti heijastunut metafyysinen säteily ei olisi ilmennyt suureen vaan klovnimaiseen tyyliin.
 
Iso Bee saattoi jossain vaiheessa niin sanoakin kutsuessaan handelia kaikkien aikojen taitavimmaksi ja suurimmaksi säveltäjäksi mutta mainitsi myös olevansa mozartin suurimpia ihailijoita sydämensäkin ylevöityessä ajatellessaan häntä.
 
Miten ihmeessä on esimerkiksi mahdolllista että nuorelta vain parikymppiseltä Beeltäkin, jota kukaan tuskin edes vielä tunsi pianistina tai säveltäjänä sen lisäksi ettei hän ollut ehtinyt edes luoda vielä minkäänlaista huomattavaa uraakaan wienissä, oli sentään tilattu kruunajaiskantaatti uuden keisarin leopold II kruunajaisiin frankfurtissa kun mozart joka oli melko kauan ollut wienissä konserttisalien tähti pianokonserttojensa solistina, melko kuuluisa oopperasäveltäjä ja vastaleivottu keisarillinen hovisäveltäjäkin unohdettiin ja sivuutettiin kokonaan.
 
Salieri ja umlauf toimivat juhlamusiikin kapelllimestareina. Salierilta ja paul wranitskylta oli tilattu juhlaoopperat ja joku righinikin oli kirkollisen musiikin säveltäjänä. Mozartia ei muistanut kukaan. Vasta historia on sitten korjannut tällaiset vääristymät ja mozartin taide on päässyt ansaitsemaansa asemaan säveltaiteen aarteiden joukossa.
 
Vasta kun leopold II kruunattiin böömin kuninkaaksi mozartilta tilattiin prahasta kruunajaisooppera tituksen lempeys ja niin hän sai jonkinlaisen hyvityksen keisarin ollessa läsnä niin tituksen kuin don giovanninkin esityksissä frankfurtissa kokemalleen nöyryytykselle.
 
erään kerran muuan italialainen säveltäjä ( en nyt muista nimeä) jonka sävellystä mozart hieman varioi kuin esittääkseen kuinka hän olisi sen kirjoittanut huudahti: siinä vasta tosi suuri saksalainen, sillä mitäpä muutakaan hän olisi voinut sanoa.
 
Onhan mozartilla toki paljon enemmänkin suuria ja merkittäviä teoksia kuin jotka mainitsit eikä piantapuolinen tutustuminen mozartiin tosiaan paljasta sen musiikin todellista luonnetta ja syvimpiä tuntoja jotka siihen pinnan alle kätkeytyvät sen emotionaalisena ja katharsiksen tuottavana ytimenä ja sydämenä johon uppouduttaessa valtavat emootiot pääsevät valloilleen, oma minuus menetetään ja tiedoitsevasta tulee tiedoitsemisen puhdas subjekti koko muun maailman kadotessa tajunnasta.
 
Mozart edustaa korkeimpana neron puhtaana ja objektiivisena älynä ihmiskunnan suurimpia saavutuksia ja ihanteita kun räppi on sekundaa alakulttuurista rytmistä puhelaulua.

 
Jospa on niin että maaninen kikatus oli merkki aivosairaudesta joka sai mozartin potkaisemaan tyhjää. Neurologiassahan tunnetaan esimerkiksi Touretten syndrooma. Jospa moxartin kämpän seinät oli maalattu lyijymaalilla jota hän unissaan nuoleksi ja sai sitä kautta kikatustaudin.
 
Kuunneltuja levyjä:: Die kunst der fuge Felix Gottliebin esittämänä ok. Firminus Caronin messuja 1400-luvulta: ok+. De Grignyn 1699 urkumessu: 0k+. 3 Bachin kantaattia nuoren Fischer-Dieskaun laulamana: ok++.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=235964