Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:PVC
Alue:Klassinen
Aihe:Mendelssohn: Bachin jälkeisen klassisen musan merkittävin hahmo?
Aika:20.09.2017 18:04   (muokattu 20.09.2017 19:15)
megatherium: mozartin paras musiikki tuottaa puhtaimpia ja pyhimpiä sielua järkyttäviä kokemuksia jossa oma egoistinen minuutemme on kirjaimellisesti kadonnut tiedoitsemisen puhtaaksi subjektiksi tulleen tiedoitsevan subjektin tajunnasta ollessamme kauttaaltaan puhtaasti tiedoitsevia käsittämään mozartin musiikin korkeimmanasteisten psykofyysisten tilojen sisimmän ytimen jota suurempia mystisiä kokemuksia ei mikään muu hapatus muiden säveltäjien suurimpia musiikillisia visioita lukuunottamatta ole tarjonnut silloin joskus kauan sitten kun mozart avasi taivaan portit lähes supernaturalistisille psykofyysisille tiloille joista minulla ei ollut ennen aavistustakaan.
 
Taas huomaa historian tuntemuksesi heikkouden sillä juuri nämä wieniläiset hienoston seurapiirit jättivät hänet lopulta pulaan ja suvaitsemattomuudellaan ja välinpitämättömyydellään antoivat mozartin tuhoutua kun prahassa ja saksassa mozartia juhlttiin menestyksekkäänä oopperasäveltäjänä mutta sen ajan tekijänoikeuskäytännön mukaan mozart ei saanut centtiäkään esitysten tuotoista.Hollantilaisten ja unkarilaisten aatelisten kunnialahjatkin tulivat liian myöhään mikä kuuluu murhenäytelmän sääntöihin. Mutta uskon ettei mozartin hiipuva luomisvoima olisi enää kyennyt täyttämään hänelle osoitettuja sävellystilauksia kuten nuorempana ja kuten jo preussin kvartettojen ja pianosonaattien tapaus osoittaa joissa vain osa teoksista valmistui eikä edes saavuttanut tilaajaa.
 
Houkuttelevaa lontoon matkaakin mozart siirsi tuonnemmaksi vaikka haydnkin saavutti siellä sinfonioillaan suurimmat menestyksensä. Vaikka välittömimpänä syynä matkan siirtymiselle oli schikanederille luvattu taikahuilu ooppera saattaa se johtua vain siitä että mozartin paras puhti ja energisyys luomisvoimaisena nerona oli jo takanapäin eikä hän ehkä uskonut kestävänsä matkaan liittyvien sävellysvelvoitusten aiheuttamaa rasitusta jota terveyden ailahtelu myös lisäsi. Viimeinen ja suurin sinfonia triptyykki jäi myös säveltäjänsä viimeiseksi es duuri sinfonian joutsenlauluineen. Edes vanhemman kollegansa Haydninkaan tahtia hän tuskin olisi kyennyt enää uusia sinfonioita hihastaan pudottelemaan jota lontoolais yleisö tietysti olisi mozatiltakin odottanut impressario salomon kanssa laadittujen konserttisopimusten mukaisesti.
 
Haydn kvartetoista epäoikeudenmukainen kritiikki kirjoitti että nämä uudet kvartetot ovat toki liian vahvasti maustetut. Kenenpä kitalaki voisi niitä kauaa sietää. Mozart kohoaa todella kauniissa osassaan liian korkealle luodakseen uutta ja niinpä tunne ja sydän voittavat varsin vähän. Joka on tietenkin aivan päinvastoin. Kvartettoja on sanottu musiikiksi pakahtumaisillaan olevasta sydämestä mutta musiikkia musiikista kuulostaa verrattomasti paremmalta.
 
Haydn sentään tunnusti mozartin kaikkien aikojen suurimmaksi säveltäjksi. Mutta tiedättekö hän sanoi mozartin isälle. Ilman minua ja kvartettojain hän ei olisi saanut milloinkaan mitään sellaista aikaan. Pianokvartetot g ja Es ja jousikvintetot C ja g joita mozart tarjosi kustantajalle osoittautuivat kelpaamattomiksi myydä. Liian vaikeita.. Wieniläinen yleisö piti helpommin sulavammasta musiikista. Mozartin annettiin ymmärtää että hänen olisi syytä säveltää helppotajuisempia teoksia jotka olisivat ylläpitäviä keskinkertaisestikin esitettynä.
 
Beaumarschaisen näytelmään sävelletystä oopperasta jossa peli oli tähdätty hallitsijaa vastaan joka tosin oli vain kreivi mutta kuitenkin määräysvaltainen ihminen saattoi tulla hänen tuhonsa eräs syy aateliston alkaessa karttaa häntä, tilauskirjojen jäädessä täyttymättä ja akatemiasarjan kuivuessa kokoon tilaajien puutteessa ja miltei vain van swieten pysyi uskollisena..Keisari itse joka ajoi aateliston feodaalioikeuksien kaventamista piti oopperasta joka saavutti ensi illassaankin suuren menestyksen joka kasvoi seuraavissa esityksissä tästäkin. Parhaat italialaiset laulajat olivat storacen ja kellyn ohella kiinnitettyinä ja he työskentelivät hyvin innostuneena.Kateellisten kilpailijoiden intrigin aikaansaannoksena keisari määräsi että näytännöissä ei saanut toistaa suurempia ensemblenumeroita siis yhtyekohtauksia jotta mozartin menestys ei olisi saanut niin suuria mittasuhteita.
 
Toisessa esityksessä yleisö vaati toistettavaksi viisi ja kolmannessa seitsemän numeroa, yhden dueton jopa kahdesti. Mutta mozartin oopperan suosio ei kestänyt kauaa martin y solerin una cosa raran lyödessä sen yhdellä iskulla laudalta keveästi sulavalla musiikillaan joka nykyään on täysin unohdettu don giovannioopperan pöytäkohtauksen sitaattia lukuunottamatta joka on peräisin una cosan finaalikuorosta.
 
Aitoissa kaksi kertaa oopperan kuunnellut muuan kreivi zinzedorf oli kirjoittanut päiväkirjaansa säähän liittyvien banaliteettien lisäksi toisella kerralla että mozartin musiikki tulee muka sorminäppäryydestä eikä päästä kun ensikuulemalta ooppera oli vain ikävystyttänyt häntä mainiten lisäksi louisen olevan heidän aitiossaan.
 
Sibballe mozart oli musiikin kristushahmo ja kaikkien aikojen parhaita orkestroijia.
 
Bach edustaa kuppaa ja jonninjoutavaa skolastista polyfoniaa ideologisen propagandan palveluksessa.
 
Osaltaan fiktioon perustuvan amadeus filmin antama kuva mozartista ei perustu kaikilta osin todellisuuteen mitä esim näihin sinun kikatus argumentteihisikin on tullakseen. En tunne ainoatakaan luotettavasti dokumentoitua tapausta jossa mozartin pinttyneeksi tavaksi milos formanninkin filmissä kuvattua kikattelua olisi todellisuudessa niissä mittasuhteissa ainakaan esiintynyt vaan kysymyksessä lienee vain ohjaajan tai käsikirjoittajan roolihahmolleen luomasta ärsyttävyyteen saakka toistetusta ja korostetusta maneerista. Mozart saattoi kyllä naukua kuin kissa: miau, tuolien ja pöytien yli hyppiessään ja kuperkeikkoja tehdessään ja hänen kärkevä kielen käyttönsä omaa ylivertaisuuttaan korostaessaan saattoi tuoda hänelle vastustajia.

 
Voihan olla että en vaan ole kuullut mozarttia parhaimmillaan. Tunnen oikeastaan vaan parhaat pianokonsertot ja nekin pintapuolisesti sekä a-molli pianosonaatin, turkkilaisen marssin sekä yönkuningattaren aarian Miliza Korjuksen ja FF Jenkinsin esittämänä. Jupiter sinfonia minulla joskus oli taisin vaihtaa sen Bachiin koska näin jo heti päältä ettei levyä kannata kuunnella. Kerran istuin Hesan oopperassa kuuntelemassa Cosi fan tutten. Kehnoa se taisi olla koska ei säväyttänyt eilkä jäänyt mieleen.
 
Gouldin mukaan Bach on musiikkihistorian poikkeuksellisin hahmo!
 
"Taas huomaa historian tuntemuksesi heikkouden" myönnän tässäkin kohtaa syyllisyyteni. Olen joka suhteessa epäpätevä. Koska tiedän tämän, en saa aikaan vahinkoa. Sen sijaan entinen pomoni saa aikaan kammottavaa vahinkoa. Koska insinööreille tyypilliseen tapaan hän ei tiedä olevansa epäpätevä ja kaikin tavoin haitallinen. En ole jaksanut vuosiin seurata kotimaan politiikkaa. En edes tiedä kuka on pääministeri. Kunpa vaan ei olisi ketään insinööriä Suomen ohjaimissa!
 
Historia ei ole koskaan jaksanut kiinnostaa. Historia on mielestäni kauhutarina väkivaltaisen ihmisapinan mielettömästä valloitusretkestä. Se alkoi vissiin Afrikasta ja eteni Lähi-Idän kautta Eurooppaan ja sieltä Amerikan mantereelle sekä toista kautta Aasiaan ja sieltä Oseaniaan. Miksi kaikki tuo vaiva ja toisten apinoiden kukistaminen? Miksei vaan kalautus nuijalla omaan pääkoppaan? Toisten apinoiden kukistaminen jatkuu nykyään kiihtyvästi toisten kansakuntien kukistamisena. On esimerkiksi mukamas kalautettava perinteisesti rauhantahtoista (0 aloitettua sotaa) pohjoiskoreaa päähän vissiin koska heillä on arvokkaita luonnonvaroja jotka kuuluvat muille.
 
Minä en ole edes nähnyt amadeus filmiä koska en pidä elokuvista. Jostain vaan tiedän että mozart kikattaa siinä.
 
"Haydn sentään tunnusti mozartin kaikkien aikojen suurimmaksi säveltäjksi." Beethoven tunnusti händelin kaikkien aikojen suurimmaksi säveltäjksi.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=235964