Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:mpekkanen
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Kehityssuunta perusosaamisen jälkeen
Aika:30.07.2017 21:14
Jos tuo G.Govanin tyyli edustaa kaikenlaista virtuoosimaisuutta ja vain sen tyylisellä musiikin soittamisella on hyvä-->Ei ole siis huono tai keskinkertainen...
Minusta ainakin on TODELLA hyvä, ettei kaikki soita Govan tyylillä. Enkä tietysti tarkoita, että pitäisi olla muutenkaan vain yksi ja ainoa tapa soittaa. Paras kun on jokaiselle jotain ja jos itse musisoi, niin soittaa sellaista joka luontevasti sujuu...
 
Itse en tunne muuten G.Govanilta yhtään kappaletta nimeltä. En yhtä ainoata. Sen verran olen Youtubesta joskus katsonut, että soittaa sellaista tiluosastoa ja kaikenlasta teknistä kikkailua, ettei minua edes kiinnosta hänen musisointinsa. Taitava soittaja kyllä, mutta ei se häntä sen paremmaksi tee kuin monia muunkinlaisen musan soittajia. Ei edes, minulle, mielenkiintoista.
Itse olen soittanut kitaraa yli 35 vuotta ja luulenpa ettei minun tavoin ihan kaikki muutkaan kitaristit kuuntele tuollaista Govanin soittamaa musiikkia. Ehkäpä täytyy sitten olla jonkinlainen virtuoosi jo kuuntelijankin, että tajuaa hänen "paremmuutensa" ;)
 
Kumpulaisen tuotannosta tiedän kappaleita jo ihan nimeltäkin. Näin on varmasti monien muidenkin kohdalla jos kysytään ihan randomisti jossain torilla ihmisiltä. Kumpulaisen kappaleita kyllä, arvelisin, että tunnetaan täällä kotimaassamme mutta G. Govanin tuotokset ovat ainakin suurelle osalle yleisöä/kuuntelijoita aika tuntemattomia. Varmasti monikaan ei heitä olisi laittamasti mihinkään nopeisiin tai teknisiin kitaransoittokilpailuihin, jos vain muuten kummatkin soittajat ovat sen verran tuttuja kuuntelijalle.
Musiikin soiton ei pitäisi olla tosin mitään kilpailua, mutta kuka tykkää ja haluaa mitäkin. Nämä ovat vain minun mielipiteitä ja eivät mitään universaaleja faktoja.
 
Kyllähän Juicekin aikonaan soitti paljon sellaista musiikkia, että hän on jäänyt ihan pysyvästi suomalaisen musiikin historiaan. Ei hän varmasti ole monellakaan mittarilla älytön kitaristi ja laulajana ei varmasti saisi nykyään miltään yhtiöltä levytyssopimusta. Tekstien kirjoittana olisi varmasti asia jo sitten ihan toinen.
Eikä Juice ole tosiaan ainoa, joka on historiaan päässyt omalla musiikilla. Ei siis millään virtuoosimaisuudella.
 
Kaustisen kansanmusafestareille oli tänä vuonna myyty lippuja 55 000 kpl. Samoin on monet metallimusafestarit, Tuska jne, myyneet vuodesta toiseen ihan hyvin. Kuitenkaan ei noita kyseisillä festareilla esiintyä artisteja/bändejä kuule missään. Ei radiossa, telkkarissa, eikä niistä juurikaan kirjoitella.
Kuitenkin myös tuollaista musiikkia tehdään ja sitä kuunnelaan hyvinkin paljon.
Tähän voisi lisätä vielä erilaisia blues, jazz ja vaikka barokkimusiikkifestareita ja niiden kohdalla aivan samoin.
Ja jos joku on sitä mieltä, että joku kansanmusa on pelkästään yksinkertaista ja tylsää musaa...niin kannattaisi perehtyä ehkä siihen hieman tarkemmin. Se on toki viululla ja kanteleellakin soitettua musiikkia edelleen, mutta myös hyvin paljon muutakin.
Suomessa on myös korkeatasoista koulutustakin kansanmusan puolelta ja myös blues/jazz puolellakin. Noidenkin soittajien kaikkia nimiä ei moni sellainenkaan tiedä, joka on itse soittanut samaa instrumenttia ikänsä kuin nämä kotimaiset sen soittimen "virtuoosit". Saatika sitten ihan tavallinen musan kuuntelija, joka kuuntelee enimmäkseen radiota ja voi muutaman levyn joltain omalta suosikkiartistilta jopa joskus ostaa.
 
Hyvä on aina subjektiivinen käsite. Soittajalle itselleen ei ainakaan ole pahasta jos hän tutustuu mahdollisimman moniin erilaisiin soittotapoihin ja musatyyleihin. Kaikki ei toimi kaikille, mutta omaa musaa voi jokainen halutessaan tehdä. Sillä voi jopa saada leivän pöytään, vaikka se ei edustaisikaan mitään kauhean virtuoosimaisuutta soittotapaa. Se voi tuoda myös leivän pöytään niinkin, että soittaa jonkun muun bändissä. Kaikkihan eivät kuitenkaan ole ns. sooloartisteja...
Ei muusiikissa menestymiseen tarvitse olla mikään virtuoosi, mutta jonkin verran luova ja lahjakas kylläkin. Täytyy myös ihan oikeasti olla kiinnostunut siitä mitä tekee...Se tekeminen on, minusta, paljon paljon tärkeämpää kuin lahjakkuus.
 
Tunnen myös sellaisia soittajia, joilla ei suvussa ole muita soittajia. Kotona ei ole kuunneltu musiikkia sen enemmää kuin muillakaan. Silti se soittaminen on musikaallisempaa ja oppiminen nopeampaa kuin joillakin toisella soittajalla. Ei se lahjakkuus tai sen jonkinlainen puute kuitenkaan estä musiikin tekemistä, jos oikeasti on halua siihen hommaan.
Menestyminen on aina monesta muustakin asiasta kiinni kuin teknisestä osaamisesta ja "lahjakkuudesta".
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=235319