Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kuusilehto
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Kehityssuunta perusosaamisen jälkeen
Aika:09.06.2017 08:50
Noniin! Täällähän on keskustelu ryöpsähtänyt filosofiseksi, mutta eipä todellakaan haittaa. Alunperinhän tarkoitukseni oli kysäistä vain reittejä ja polkuja työkaluni oppimiseen, mutta luodataankin astetta syvempää.
 
hallu: totta munassa sävellystaitoa voi opetella siinä missä mitä tahansa muuta taitoa, ei se kenellekään tule syntymälahjana vaan on aina opettelun tulos. Viittasit asteikoihin, niin asteikot ovat kuten aakkoset ja sanat. Niiden lisäksi täytyy perehtyä vähän musiikin "kielioppiin", että niistä sanoista voi muodostaa lauseita. Se on sitten soittajasta kiinni, onko hänellä mitään kiinnostavaa sanottavaa tai rohkeutta "puhua suunsa puhtaaksi".
 
Samaa mieltä, että voi opetella. Tottakai esim. skaalat jeesaavat sävellystaidossa, skaalojen kauttahan pääsee sointuasteisiin, esim duuriskaalan sävelistä saa soinnut kaavalla DMMDDMdim jne. Tuon voi opetella joko teorian kautta, tai sitten myös korvalla, tyyliin mikä kuulostaa hyvältä. Mutta kyllä tietty teoriatietämys jeesaa aika paljon ja antaa työkaluja sinne työkalupakkiin käytettäväksi.
 
Ymmärrän myös Kricen pointin, että ei voisi opetella. Ei sellaista sävellystaitoa voikaan opetella, että mikä toimii ja mikä uppoaa. Ne on niin monet eri asiat ja eri vivahteet, jotka kussakin teoksessa piilee, että ei sellaisia kouluissa voi opettaa. Sellainen taito harjaantuu teoriasta, soittotaidosta, musiikin kuuntelusta ja persoonasta itsestään.
 
hallu: jotkut ottavat isompia riskejä, ovat välinpitämättömämpiä siitä mitä muut heistä ajattelee.
 
Kyllä! Ollaan asian ytimessä, on se oma juttu sitten musiikki, maalaus tai vaikka kirjoittaminen.
 
hallu: Se on sitten soittajasta kiinni, onko hänellä mitään kiinnostavaa sanottavaa tai rohkeutta "puhua suunsa puhtaaksi".
 
Tuo voisi olla jatkoa ylläolevalle ja täysin asiaa. Mistä muusta se musiikki pulppuaa kuin persoonasta, kokemuksista ja suhteesta ympärillä pyörivään maailmaan ja sen ihmisiin. Kyllä musiikilla täytyy sanoma olla, ja jos nyt jotkut jiiveegee ja tsiikki akselit rajataan musiikin ulkopuolelle, niin onneksi aika monella artistilla näin onkin. On se sanoma sitten sanoituksissa, sävellyksissä tai melodioissa.
 
hallu: Lahjakkuudessa on hyvin usein kyse ihmisen itseluottamuksesta
 
Hieno lause, ymmärrän ja allekirjoitan. Itselleni kipukynnys ylittyy usein sanoituksissa. Itsensä ulkopuolelta kun ei voi kirjoittaa, niin kyllähän se ketuttaa jo etukäteen, että joku 14-vuotias teinityttö psykoanalysoi minut lyriikkani perusteella. Useimmiten vieläpä täysin oikein.. Mutta onneksi en pidä egoani kovinkaan merkittävänä tai mielenkiintoisena, joten itseluottamuksella voi mennä tuon egon ohi ja kertoa sen, mitä kerrottavaa on. Egon ulkopuolella luovitaan juuri sillä alueella, jota lahjakkuudeksi voisi kutsua ja sinne pääsee itsevarmuudella.
 
hallu: Kaikkia soittamiseen tarvittavia ominaisuuksia (sävelkorvaa, rytmitajua, etc.) voi opetella ja harjaannuttaa.

Olet oikeassa siinä, että harjoittelun määrä ei ole ratkaiseva, vaan harjoittelun laatu on vähintään yhtä tärkeää jos ei tärkempääkin. Se kuinka tehokkaita oppimismetodeja tai oppimisstrategioita henkilö itselleen kehittää niin sen paremmin ja helpommin hän oppii, mutta myös niitä voi opetella ja niitä myös opetetaan.

 
Kyllä voi opetella ja myös opetetaan. Kyllä me kolmannella luokalla ihan puukapulat kädessä tahditeltiin kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja: taatititaa. Tuskin tuota turhaan tehtiin.
 
Juurikin oppimismetodeja täältä kaipasin ja niitä on nyt muutamia hyviä tullut. Lisäksi otan joitain tunteja parilta opettajalta: molemmat ihan levyttäneitä artisteja, jotka hyvän/erinoimaisen soittamisen lisäksi myös säveltävät, joten tuossa diilissä uskon saavani erityisesti niitä metakognitiivisia taitoja kitaran teknisen taitamisen lisäksi myös siihen, miten niitä käytetään hyväksi.
 
mpekkanen: kun jonkinlainen perusosaaminen on ns. hallussa, keskittyä niihin juttuhin joista itse tykkää.
 
Kiitos
 
mpekkanen: jos se soitto tai joku muu taide on oikeasti tekijälleen rakasta-->Ei hän tee sitä rahan ja maineen takia.
 
Juuri näin. Musiikki on mulle itseilmaisun tapa, kanavoida hyvä tai paha olo, kysymykset tai vastaukset ulos. Ei minua oikeastaan ihan älyttömästi kiinnosta, mitä muut on siitä mieltä.
 
mpekkanen: On myös hienoa, ettei enää ole sellaisia kitarasankarikulttuuria kuin joskus 70 ja 80-luvulla.
 
Täysin samaa mieltä. Juurikin 80-luvun kasvattina tuo kitarasankaruus vaikutti minuun ainakin juurikin negatiivisesti. Pidin kitaraa niin pyhänä ja suurena soittimena ihan aikuisiälle, että "eihän nyt minusta koskaan, ainakaan muiden kuullen." Ja sitten kun tuon pelon selätti, niin treeneissä muut soittajat ja satunnaiset muut kuuntelijat on kehunu ihan kysymättä, että "sä muuten soitit sen ja sen tosi hyvin" tai kehuvat jotain tekemääni sävellystä. Aika hiivatin hiljaseksi tuollainen vetää, kun vieläkin koko ajan taustalla velloo se mörkö kitarasankaruudesta. Mutta pelkoja kohti ja niiden yli.
 
Arkka: Aloittajalle: Yksinkertasesti valkkaat jonkun pätkän musaa, jossa on joku hieno juttu (vaikka joku Wallin soolonpätkä) ja pyrit olemaan tietoinen mitä siinä tapahtuu. Eli analyysiä vaan. Suosittelen kirjoittamaan näitä juttuja myös ylös, niin niitä voi sit myöhemmin taas helposti katella jos lipsuu mielestä.
 
Taidanpa tajuta, mitä tällä haetaan takaa. Kirjoittelen ylös ja kun tekninen taito alkaa vastata sitä, mitä kuuntelemani pätkä sisälsi, palaan tuohon pätkään itse sitä kokeillen?
 
Mutta siis nyt tahtoisin ihan taitotasoon, tyyliin tai tavoitteisiin liittymättä vinkkejä kanssasoittajilta, että mitkä asiat ovat vieneet omaa soittoanne eteenpäin. Mun tämän hetkisen tason voi lukaista ketjun ensimmäisestä viestistä. Jos noiden opettajien kanssa homma ei natsaa, niin sitten ehkä voin myös juutupekuvata soittamistani, että se tämän hetkinen taso näkyy.
 
Voidaan toki jatkaa säveltämisestä ja musiikista yleisesti muussa ketjussa, aihe kun on todella rakas ja merkittävä myös kitaran ulkopuolella. Mutta tänne mielellään vain vinkkejä ja filosofiaa itse työkalusta ja sen taitamisesta.
 
Kiitos vastanneille ja kiitos myös offtopikista :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=235319