Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:konservatiivi ja avantgardisti
Aika:07.04.2017 17:37   (muokattu 07.04.2017 17:41)
PVC: Taidan kuulla Mozartin samoin kuin mr. Gould:
 
He took issue with the "facility for improvisation" that, he claimed, led Mozart to an over-reliance on conventional formulas in his compositions, most obviously in the "jaded, weary" works of his later years. In the C minor piano concerto ... Gould heard only "an appalling collection of cliches" of no greater potency than "inter-office memos".
 
"uupunut, väsynyt" teokset hänen myöhempinä vuosina. C minor pianokonsertto ... Gould kuulla vain "kauhistuttava kokoelma kliseitä" ei ole suurempi teho kuin "inter-muistioita".

 
Uupunut ja väsynyt vasemman käden rutiininsa hallitsee titus oopperaa, kahta viimeistä jousikvintettoa, sielunmessua jotka ajoittuvat vuosiin tuhatseitsemänsataa yhdeksänkymmentäyksi. Jo klarinettikvintettokin ja klarinettikonsertto ja viimeinen pianokonsertto ovat syksyisiä luomuksia eikä olemassaolon ilo ole niiden keskeinen sanomansakaan.
 
Romanttisemmin kuin mikään aikaisempi teos soi c molli konsertto jonka synkät korostukset kaikuivat monissa romantiikan ajan teoksissa mozartin loihtiessa siihen tummaa epätoivon dramatiikkaa ja se saattaisi olla mozartin suurin lajityypin teos ellei es duurissa oleva sivuteema olisi serenadisävyineen suurenmoista avausta niin paljon heikompi ja gouldin mielestä täysin ala arvoinen suurenmoiseen pääteemaan verrattuna. Gould harmittelikin ettei mozart antanut orkesterituttejaan ja muutamia pianotunteja haydnille ja päästänyt tämän herran kehittelytaidot valloilleen. Mozart juuttuu hänen mielestään eoätoivoisesti es duuriin.. Lisäksi siinä on joitakin mielikuvituksettomia sekvenssejä ja mozart kirjoittanut pianolle anakronistisesti. Kokonaisuudessaan teos on kuitenkin suurimpia mitä on sävelletty.ihme ettei karajan tai böhmkään tehnyt enempää konserttoja kuin kv neljäviisiyhdeksän ja neljäkasikasi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=233680