Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rallattelija
Alue:Laulaminen
Aihe:Muutama kysymys vahvari-kaiutin-yhteensopivuuksista
Aika:06.12.2016 00:58
Spedemix: rintapekiä mukaillen...
 
Sulla menee noi just väärinpäin. Mikserivahvarin "Teho" on 300W, kaapin "Tehonkesto" 600W. Kaapin tehonkesto saa olla korkeampi kuin vahvarin jotta se kaappi "Kestää" sen "Tehon". :) Kun kaapin tehonkesto on 600W se vaan tarkoittaa sitä että siihen vois lykkäistä eteen mikserivahvarin jonka teho on 600W.

 
Oli kaappien tehonkesto mitä tahansa niin voit lyödä siihen kuinka paljon tai vähän Watteja sylkevän vahvistimen ja homma pelittää. Loppu onkin sitten käyttäjästä kiinni. Se että ajetaan tehonkestoltaan 600W kaappia 10W päätteellä ei välttämättä anna tarpeeksi mökää ulos ja periaatteessa vaarana on jo mainittu päätteen clippaaminen (sylkee ulos kanttiaaltoa) jolla saa helposti rikottua asioita. Mun mielestä optimaalia on ajella tommosto komeroa vaikka 700W päätteellä.
 
Mulla ittelläni on 15W kitaravahvistinkombo ja siinä sisällä kiinni kaiutin jonka tehonkesto on 100W.
 
Tää on nyt aika kevyesti eri asia kuin PA kaappi. toisessa on diskantti elementti joka voi kärähtää ja toisessa taas ei ole joten se ei voi kärähtää. Oletettavasti tolle elementille ei käy juuri mitään vaikka syöttäisit sinne tunnin yhteen putkeen tasavirtaa ton 15W edestä.
 
Ohmien suhteen olisi lähtökohtaisesti kiva jos olis samat sekä mixvahv. että kaapissa, saa eniten mökää ulos turvallisesti. Sen sijaan mikään ei mee rikki jos sulla on mixvahvarissa 4 Ohmia ja kaiuttimessa 8 Ohmia. Sen sijaan ongelmia olis toisin päin. Jos esim. kytkisit 2 Ohmin kaiuttimen ton 4 Ohmin mixvahvarin perään, homma menisi särölle.
 
Omassa kitaravahvarissa 8 Ohmia, toi 100W:n kaiutin on 16 Ohmia. Sín Problemas.

 
Lähdetään nyt kuitenkin siitä näissä ohmi merkinnöissä, että vahvistimeen ne on merkattu minimi kuormiksi kun puhutaan transistoripäätteistä. sitä ei ole fiksua alittaa. Se on vähän sama kuin oikosulku. komeroissa taas merkitään niiden ominaisimpedanssi jota vertaamalla päätteeseen painettuun ohmi lukemiin voidaan päätellä niiden yhteen sopivuus. jos vahvistimessa lukee 4ohm se tarkoittaa ettei pääte välitä vaikka kuormaa olisi 50 ohmia. Toki päätteen hyötysuhde kärsii tästä. karkeasti ilmaistuna jos pääte antaa tehoa 4ohm kuormaan 600W niin 8ohm kuormaan teho on 300W. 16ohm kuormaan taas 150W. Muistetaan myös että vahvistin itsessään tuottaa jonkin verran säröä. Särön määrä lukeutuu kuorman ja ulos ajettavan tehon määrän mukaan. mitä isompi kuorma sitä vähemmän säröä.
 
Toi 2x300W tarkoittaa sitä että molemmista kanavista (vasen ja oikea) saa 300W tehoa. Postauksesta ei käy ilmi kuin paljon tehoa lähtee monitoriulostulosta.
 
Olettaisin tuon monitor outin olevan ihan linjatasoinen ulostulo. Siitä ei saa siis niin voimakasta signaalia että sillä kaiuttimen saisi soimaan. tarvitsee siis toisen vahvistimen johon signaali johdetaan vahvistettavaksi. Toki voin olla väärässäkin kun mikserin merkki ja malli ei ole tiedossa ja asiaa ei siis pääse kuinnolla tarkastelemaan.
 
-----
 
Ja mitä tuohon aloittajan mietteisiin purkkien tehonkestoista. 600W on RMS tehon kesto joka tarkoittaa jatkuvaa tehoa. se 1200W on peak tehon kesto eli purkki ei kärähdä jos sinne silloin tällöin tulee lyhyt 600W ylittävä tehopiikki mutta jos piikki teho ylittää 1200W niin periaatteessa kaiutin on entinen.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=233252