Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Pop Corn
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Ethernetiin perustuva signaalitie kotistudioon
Aika:15.11.2016 08:11
Spedemix: Ethernet spesifikaatiota on kolme: Cat5, Cat5e ja Cat6. Erot ovat kuinka paljon dadaa pystyy sekunnissa kuljettamaan. Liittimet on ns. exchangeable, mulla sattuu olemaan yksi vanha cat5-kaapeli (noita ei oikeastaan juuri enää myydä) ja olen käyttänyt sitä onnistuneesti reitittimeni kanssa jossa on cat5e-liittimet. Sadan megan nettiyhteys ei välttis toimis sataa megaa tolla kaapelilla.

Jos haluaa pelata varman päälle niin laittaa seinään cat6-kaapelin, eipähän jää tiedonsiirrosta kiinni.

 
Korjataanpas virheet.
 
Cat1 - Cat8 ovat kaapeliluokkia, ei ethernet spesifikaatioita. Ne eivät ole ethernet-verkon nopeutta määrääviä, joskin nopeutta rajoittavia ne voivat olla. Ethernet-verkon nopeuden määräävät lähettävä ja vastaanottava laite ja siinä välillä olevat laitteet, käytännössä siis verkkokortit, kytkimet, toistimet jne. Käytetyn kaapelin tulee luonnollisesti tukea laitteiden maksimi nopeuksia että niihin päästään. Tietysti myös ohjelmistotuki nopeuksille pitää olla kunnossa.
 
Cat5 ja Cat5e luokat ovat käytännössä samat, sillä erolla että Cat5e:ssä on tiukemmat laatuvaatimukset jolloin molempien luokkien maksimi, gigabitin ethernet, saadaa luotettavammin toimimaan Cat5e-kaapelilla. Sadan megan nettiyhteys toimii Cat5 kaapelilla ethernet-lähiverkossa kyllä 100 Mbs nopeudella, mikäli palveluntarjoaja todella tuuttaa ulos ja perille asti sillä nopeudella, näinhän ei käytännössä koskaan ole. 1 Gbs yhteys Cat5 kaapelilla voi onnistua jos kaapeli on lyhyt, ja voi olla onnistumattakin.
 
Cat6 luokan kaapeli on ollut standardi uusissa rakennuksissa jo vuodesta 2002. Mitään syytä käyttää alemman luokan kaapelia ei ole.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=233055