Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Dead spot
Aika:08.11.2016 19:12
Jos havaitsen jotain omituista resonointia, käännän kammen eri asentoihin (koska eräällä kerralla se tosiaankin tepsi "susinuottiin") + tarvittaessa irroitan sen. Jos se ei vaikuta häiriöääneen mitenkään, niin sitten demppaan tallaa kädellä, jousia takana, yksittäisiä tallapaloja, lukkosatulaa, viritinkoneistoa jne. Toivoen löytäväni sen kohdan, joka aiheuttaa ko. efektin. Samalla kitaraa koputellen, sekä eri säveliä testaten.
Kenties löysä kaularautakin voisi joskus häiritsevässä määrin resonoida. Jos kaikki muu on jo käyty läpi, niin voisihan sitäkin koettaa pikkuisen kiristää.
 
Mikäli jouset resonoivat jonkun tietyn sävelen kohdalla ongelmaksi saakka, niin sitä voi dempata erilaisilla materiaaleilla. Kuten vaikkapa pehmeät ja kiristämättömät letkunpätkät jousien sisällä, tai niiden ympärillä. Tai sitten tälläiset päällystetyt jouset: http://www.floydrose.com/catalog/up … claws-and-springs/noiseless-springs
 
Jos kolme suoraa jousta jää nykyisellä kielisetillä, skaalalla ja vireellä turhankin löysiksi (siis ylimääräisten resonanssien kannalta), voi koettaa kahta suoraa jousta. Jotka siis joutuu kynttä (Claw) sisäänruuvaamalla venyttämään paljon aiempaa pidemmiksi. Sillä lähtötilanteessahan on enää 2/3 tarvittavasta vastavoimasta jäljellä.
Taikka vaihtoehto noiden väliltä, eli kaksi jousta V-muodossa. Jolloin kynttä ei tarvitse ruuvata aivan yhtä syvälle. Kummassakin vaihtoehdossa jousien resonanssitaajuus automaattisesti muuttuu joksikin toiseksi, koska ne ovat aiempaa pidempinä ja kireämpinä, saman vastavoiman saavuttamiseksi. Plussana ja/tai miinuksena se, että talla on hieman aiempaa herkkäliikkeisempi. Ja voihan kolme jousta niinkin laittaa, että kaksi on V-muodossa ja yksi suorassa.
 

 
Ehkä kenties mahdollisesti saattaisi olla, että uusi tallablokki vaikuttaisi jotenkin ko. ongelmaan. Tai sitten vaihtoehtoisesti ei. Joka tapauksessa se olisi helppo ja nopea testata. Osa niistä tosin on aika hintavia. Uusi blokkihan voi erota ainakin näiden juttujen suhteen siitä nykyisestä:
* massa
* materiaali
* paksuus (liian paksu vaatii pientä routtausta)
* korkeus (pelivaraa tuskin on paljoakaan)
* muoto (suorakaide vs. L-muoto)
 
Kaipa sillä vähintäänkin soundiin jonkunasteinen vaikutus olisi, kun blokin ja siten koko tallankin massa ja resonanssitaajuus muuttuisivat. Mutta sitä en kyllä osaa yhtään sanoa, että voisiko blokin vaihto todella merkittävissä määrin auttaa dead spot -ongelmaan. Kenties auttaa silloin, kun ei olekaan kyse mistään bodyn ja kaulan välisestä kiinteästä jutusta, vaan vain joistain tallan ja jousien resonansseista, jotka sotkevat juuri sopivasti.
Normaalistihan blokkeja kait vaihdetaan ennestään täysin toimivaan kitaraan jonkunlaisena "tuunauksena": http://www.floydrose.com/catalog/upgrades/sustain-blocks
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=233465