Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:iec
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Fender Super Sonic 22 taustakohinan poisto
Aika:19.10.2016 13:44   (muokattu 19.10.2016 14:11)
Minulla on tuollainen 22w Super Sonic putkivahvari ja olen siihen hyvin tyytyväinen soundien puolesta. Siinä on ainoastaan yksi hieman häiritsevä ominaisuus (ja sitäkään ei oikeastaan huomaa kuin kotona soittaessa ilman keinokuormaa), eli kohtalaisen suuri taustakohina. Olen tuolla soitellut monta vuotta tyytyväisenä ja vielä mukavampaa oli kun hommasin kotiharjoitteluun keinokuorman. Nyt sitten innostuin soittelemaan ilman keinokuormaa ja huomasin että kohina alkoi ärsyttämään, kun oli tottunut että kohinaa ei kuulu. (Juu juu.. tiedän että laita se keinokuorma takaisin ja soittele tyytyväisenä, mutta kun asia jää vaivaamaan, niin se jää vaivaamaan :D )
 
Kohinaa on riippumatta siitä onko etuasteen volat nollassa vai ei tai onko efektilooppi käytössä tai ei, tai onko inputtiin kytketty piuhaa vai ei. Ainoat asiat millä tuon pink-noisen saa pois on käyttämällä keinokuormaa tai laittamalla vaimentimen efektilooppiin. Tällöin hyötysignaalia joutuu nostamaan, jotta saa saman äänenvoimakkuuden aikaiseksi, mutta taustakohinan taso ei nouse. Näinollen kohina ikään kuin poistuu. Tämän perusteella en usko että pääteputkien kohina (biasointi) olisi ongelman ydin. Mastervolaa tässä vahvarissa ei varsinaisesti ole. Ja kyseessä on siis todellakin vain kohina, eli ei kuulu mitään brummia tai rutinoita tai muuta pauketta. Kohina kuuluu muissakin paikoissa kuin mulla kotona (ja asun sen verran uudessa asunnossa, että maadoitukset ja muut ovat kunnossa)
 
Yritin myös vaihtaa low noise putket etuasteeseen (kävin läpi V1, V2 ja V4-putket eli kokeilin 7025 WA TAD HIGHGRADE (RT080) -putkia) ja niillä ei ollut käytännössä mitään vaikutusta. Tämän kokeilun jälkeen aloin tutkimaan schemaa ja huomasin, että efektilooppi on toteutettu opparien avulla. Jostain mielen perukoilta muistelin, että tässä käytetyt TL072-dual-oppari eivät ole niitä aivan kohinattomimpia ja yritinkin hakea ratkaisua ongelmaan hakusanoilla Super Sonic ja TL072. Löysin sivuston, jossa joku oli vaihtanut TL072:t TLE2072-mallisiin oppareihin.
 
Tässä on vahvarini schema: http://support.fender.com/schematic … lifiers/Super-Sonic22_schematic.pdf
 
Ja tässä se ulkomainen threadi missä joku oli keksinyt vaihtaa opparit: http://forums.fender.com/viewtopic.php?f=13&t=84118
 
Epäilen siis että kohina on joko jossain etuasteen muissa osissa kuin putkissa tai sitten efektiloopissa, eli jostain V4-putkesta eteenpäin. Siinä mielessä ihmetyttää että voiko looppi olla osallisena silloin, kun se ei ole kytketty päälle. Scheman perusteella loopin ollessa ohitettuna jalkakytkimellä, on vain opparin inputti kytkettynä samaan linjaan. Voiko kohina tulla sen kautta?
 
Mietin myös sitä, että saisikohan tuohon kuinka nätisti mastervolan (vaikka potikka vahvarin taakse)? Senhän pitäisi ajaa sama asia kuin vaimennin efektiloopissa. Nyt jos laitan vaimentimen efektilooppiin, joudun pitämään efektilooppia jatkuvasti päällä, tai muuten on eri volumetaso riippuen onko looppi käytössä vai ei.
 
Kertokaapa alan osaajat mietteitä.
 
E: Tässä vielä huoltomanuaali, jossa on tarkat komponenttiarvot ja kenties muutakin arvokasta tietoa, josta voi olla apua ongelman ratkaisemiseksi: https://www.dropbox.com/s/whnfn165j … personic_22_service_manual.pdf?dl=0
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=233288