Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:ReVox A77 päätevahvistimien asennuksesta
Aika:14.09.2016 11:06   (muokattu 14.09.2016 11:13)
Moi.
 
JoKo: Tää kyllä kiinnostaa... miten se on mahdollista?
 
Toki tarvitsee ensin määritellä "harrastelijataso" ja "ylivoimainen" sekä tietysti mitä haluaa mittailla :).
 
Kaikki mittaaminen kun on käytännössä vertaamista johonkin olemassaolevaan, ennaltasovittuun vertailukohtaan, on verrattavan ja mittauskohteena olevan suureen poikettava toisistaan tietyn määrän jotta eron syntyminen on mahdollinen.
 
Ammattipuolella pidetään usein kertaluokkaa 10x rajana kalibrointiin.
Esimerkkinä vaikkapa millin tarkkuuteen pystyvä teräsviivain kalibroidaan/tarkataan kymmenesosamillimetrin tarkkuuteen pystyvällä työntömitalla, työntömitta sadasosamillin tarkkuuteen pystyvällä mikrometrillä ja mikrometri vaikkapa tuhannesosan tarkkuuteen hiotulla mittapalalla.
Ja niin eteenpäin.
 
Harrastepuolella riittää usein samanarvoinen mitattava ja verrattava (esimerkiksi instrumentin virittäminen kaverin instrumentin taajuuteen vertaamalla), jolloin vaikkapa huojunnan ja taajuuskäyttäytymisen mittaamiseen soveltuvan testisignaalinauhan äänittäminen testattavalla laitteella tietokoneella generoiduin testisignaalein tuottaa usein riittävän tarkkuuden.
Parhaaseen lopputulokseen tietysti nauhan teossa pääsee kun tekee nauhan heti huollon jälkeen kun kaikki on niin hyvällä mallilla kuin tulee ilman mittavaa remonttia olemaan.
 
Laadukkaalla äänikortilla saa vielä suljetun mittauksenkin tehtyä PC/MAC pohjaisena, joten pitäisi riittää perus harrastelijalle.
 
Aktiiviharrastajalle tilanne helpottuu vielä hieman koska avokelanauhuri-ihmisillä on yleensä AINA joku kaveri jolla on "parempi" laite kuin itsellä, joten astetta paremmalla nauhurilla toki saadaan jotain konkreettista eroakin verrokkisignaalin ja mitattavan laitteen välille.
 

 
Vaikkapa www.tapeheads.net , www.homerecording.com ja tietysti www.diyaudio.com sivustoilla on vaihtelevissa määrin paneuduttu avokelanauhureiden säätämiseen, ja onhan noita tahoja toki muitakin.
 
Eivätkä tehdastekoisetkaan testinauhat mahdottomia maksa, etenkin kun joutuuhan siihen omaankin testinauhaan jotain uhraamaan.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=232941