Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:apply
Alue:Koskettimet
Aihe:Kannattaako ostaa tämä piano?
Aika:28.08.2016 22:29
Aika kovalta kuulostaa hinta fazerin pianosta, itse en kyllä maksaisi noin paljon. Fazer tekee hyvää suklaata, mutta pianot ei minun kokemukseni mukaan ole mitään järisyttävän hyviä. Tuollaisia pianoja saa lähestulkoon hakupalkalla tai ainakin jollain nimellisellä summalla ja niitä on tarjolla paljon.
 
Toki jos olet pianoa kokeillut ja pitänyt siitä, niin mikä ettei. Tärkeintä on, että soitin miellyttää sinua. Hinnassa on kuitenkin mielestäni reilusti tinkimisen varaa..
 
Jos piano on ollut pitkään samassa paikassa ja olosuhteet pysyy vakaina niin kyllä vire saattaa pysyä yllättävänkin pitkään hyvänä. Muuton jälkeen kuitenkin melko varmasti vireessä tapahtuu muutoksia kun puun kosteus tasapainottuu uusien olosuhteiden mukaiseksi. Eli lähes varmasti piano pitää virittää muuton jälkeen. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä heti vaan vasta muutaman kuukauden kuluttua ja ehkä vielä uudestaan ensimmäisen vuoden aikana. Virityksen hinta on jotain 100-200 euron väliltä riippuen siitä pitääkö säveltasoa nostaa (tämä vaatii useamman virityskierroksen ja siinä kestää kauemmin).
 
Kokeilematta ei kannata soitinta ostaa, vanhoissa pianoissa saattaa olla koneistossa häikkää ja itse ainakin olen törmännyt useampaankin halpispianoon (mm. pariinkin fazeriin), jossa esim. sammuttajat eivät toimi kaikissa koskettimissa tms. Tuollaisella soittimella ei tee juuri mitään, ja korjaaminen saattaa maksaa paljon pianon arvoa enemmän.
 
Jos vain mitenkään mahdollista, niin sinuna katselisin vielä muutamia vaihtoehtoja ja kävisin vertailun vuoksi liikkeessä tai jossain muualla soittamassa muutamaa erilaista pianoa, jotta saisit tuntumaa siitä mitä haluat. Piano pitää joka tapauksessa siirtää, joten sillä ei liene ihan hirveästi merkitystä vaikka sen hakisikin jostain hieman kauempaa.
 
Vire ei sinänsä kerro oikeastaan mitään, sen sijaan kiinnittäisin huomiota testatessa soittotuntumaan ja sen tasaisuuteen. Jos joku koskettimista tuntuu erilaiselta kuin muut, niin vika voi olla kallista korjata. Lisäksi tietysti sointiin (vireestä huolimatta). Tilalla on erittäin suuri merkitys siihen miltä piano kuulostaa, joten sitäkin voi olla hankala arvioida. Kannattaa availla ainakin kantta samalla kun soittaa ja kuunnella eri puolilta pianoa. Myös kaikenlaisiin särinöihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=232815