Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Mendelssohnin heikko alkuaine
Aika:08.06.2004 19:41   (muokattu 09.06.2004 17:11)
No onpa taas aika paksua tekstiä. Lupauksiaan lunastamaton?? Mendelssohniahan pidettiin yleisesti Mozartin kaltaisena ihmelapsena, mistä voi vetää tietenkin sen johtopäätöksen, että Mozartkin on sitten julistettu lapsineroksi köykäisin perustein. Tuskin olet samaa mieltä. Ja mitä tulee hänen musiikkiinsa, niin en ala kiistellä makuasioista, mutta olen itse sitä mieltä, että hänen musiikissaan on jotain tavattoman luonnollista ja vaivatonta, nimenomaan hyvällä tavalla. Mitään ei ole pakotettu syntymään vaan kaikki on tullut helposti ja itsestään; jälleen yhteys Mozartiin. Hänen musiikkinsa on ikään kuin syntynyt "onnellisten tähtien alla". Ja kritisoimasi viulukonsertto kuuluu hänen hienoimpiin teoksiin. En näe sen pääteemassa mitään naiivia; vain hyvin luonnollisen äänen puhuvan ilman mitään pakotteita. Jos tuolle linjalle lähdetään, niin kyllä Schubertiltakin voidaan katsoa löytyvän naiiveja teemoja. Tai keltä tahansa.
 
En muuten oikein ymmärrä, miksi kritisoit säveltäjää siitä, että jonkun toisen säveltäjän vaikutus kuuluu hänen musiikissaan. Musiikkihan on loppumaton jatkumo, jossa uudet asiat eivät synny itsestään vaan synteesinä, vanhoja asioita yhdistelemällä ja kehittelemällä. Joka ikisen säveltäjän tuotannosta voi löytää vaikutteita jonkun vanhemman mestarin musiikista. Sävellysopinnot perustuvat suurelta osin vanhojen teosten analysointiin. Miten säveltäjä voisi välttyä vaikutteiden saamiselta?? Outo ajatus. Kerro minulle, kenen säveltäjän musiikista ei löydy vaikutteita kenenkään muun säveltäjän - elävän tai kuolleen - tuotannosta!

 
Mendelssohnilla ei tapahtunut mitään mainittavaa sisäistä kasvua suureen tyyliin ja suuriin muotoihin kuten Mozartilla, Schubertilla ja Beethovenilla, vaikka hän olikin Schubertin lähin seuraaja, Vaatimukset ja odotukset olivat ilmesisesti liian suuret lunasatettavaksi, ja elämä rikkaaseen juutalaisperheeseen kultalusikka suussa syntyneellä sunnuntailapsella liian helppoa. Vain yksi takaisku osui hänen tielleen. 18-vuotiaana sävelletty ooppera Camachon häät sai murska-arvostelut, eikä hän enää milloinkaan kajonnut oopperaan. Mendelssohn jäi ikään kin polkemaan paikoilleen ilman taiteellista kehittymistä ja nuoruudenaikaiset teokset, kuten Kesäyön unelma-alkusoitto jäivät hänen merkittävimmikseen, muutamia poikkeuksia, kuten paria sinfoniaa, skottilainen ja italialainen tai oratoriota Elias, lukuunottamatta.
 
Arvostettu musiikkikirjailija Kai Maasalo sanoo sen niin hienosti kirjassaan Suuri sinfoniamusiikki, että en malta olla lainaamatta häntä: " Schubertin 9. sinfonian esitys säveltäjän elinaikana raukesi tyhjiin. Wien ei huolinut suuren poikansa suurinta sinfoniaa. Kantaesityksen kunnian saivat Leipzig ja Gewandhausin nuori kapellimestari Felix Mendelssohn (1809 - 47). Mendelssohn tutustui ihasatuneena Schubertin romanttiseen sävelmaailmaan löytäen siitä tunnepohjan ja virikkeitä omalle säveltäjäluonteelleen. Hänestä tuyli Schubertin niin ajallisesti kuin henkisestikin lähin seuraaja. Kuten Schubert, hän syntyi niin sanoakseni valmiina mestarina, klassillisen kirkkaana, romanttisen tunteen hehkuttamana melodikkona. MUTTA HÄNESSÄ EI TAPAHDU SCHUBERTIN SYVÄLLISTÄ KASVUA SUUREEN TYYLIIN JA SUUURIIN MUOTOIHIN. HÄNELLÄ EI OLE TÄMÄN IKUISTA, POLTTAVAA TYYDYTTYMÄTTÖMYYTTÄ. HÄN ON PAIKALLAAN PYSYVÄ SUNNUNTAILAPSI, JONKA TUOTANNOSSA EI OLE HAVAITTAVISSA TYYLILISIÄ TAI SISÄLLÖLLISIÄ MURROKSIA; niissä tuntuu usein kevyen työn ja maneerin jälki. Mendelssohnin sävellyksissä elää nuorekas ilo ja haavemieli, joka pukeutuu milloin kansanomaisen raikkaaseen, milloin sentimentaaliseen ilmaisuun. Hänessä yhtyvät nuori Mozart ja nuori Schubert hieman mielisteleväksi maailmanmieheksi. Sinfoninen muoto sujuu häneltä vaivattomasti. Se ei solmuunnu eikä sakoudu, mutta ei myöskään kasva persoonallisuudellaan vaikuttavaan suuruuteen." jne.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=63153