Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Humbuckerin kuorienpoiston jälkeinen vika
Aika:14.08.2016 23:37
Niilo94: Ajaako tuo vaha mikrofonin ympärillä noin tärkeää tehtävää, että mikrofoni on käyttökelvoton, kun kuoren poistaa?
 
Ei.
 
Sen kuumassa vahassa kastamisen (wax potting) tehtävä on estää sitä hirmuisen ohutta käämilankaa liikkumasta äänenpaineen tai kitaran tärinän mukana. Muutoin olisi riski sille, että ilmenee sellaista täysin hallitsematonta kiertoa. Siis sellaista karmean epämusikaalista tasaista ujellusta, joka rikkoo helposti niin korvat kuin laitteetkin. Ja saa yleisön irvistelemään.
Eli täysin eri juttu siis, kuin se sellainen sustainia lisäävä, ennustettava, hallittavissa oleva ja (osaavissa käsissä) musikaalinen kierto. Eli feedback.
 
Toisaalta riittävän lievä, eli soittajan hallinnassa pysyvä "mikrofonin mikrofonisuus" (engl. "This pickup is microphonic.") on joskus jopa toivottuakin. Tyyliin kitaraa tömistelemällä tai jopa mikkiin huutamalla kuuluu hassuja ääniä vahvistimesta. Jos ilmiö äityy liian pahaksi, voi mikin vahata uudestaan.
Mutta periaatteessahan ainoastaan kitaran kielien liike kitaramikrofonin luomassa magneettikentässä on se juttu, joka luo heikon vaihtovirran keloihin. Joka sitten johdetaan kitarasta mikkivalitsimen ja potikoiden kautta ulos kitaravahvistimelle.
 

 
Ainakaan tavallisessa humpparissa kuoren poisto ei vaikuta toimintaan sinänsä yhtään mitenkään. Mutta soundi kyllä pikkuisen kirkastuu. Ja tietenkin ulkonäkö muuttuu, mikä on usein varmaankin se pääsyy moiseen operaatioon.
Mikrofonin humbucking-toimintoon kuoren poisto ei vaikuta, sillä sen hoitavat aina kelat, jotka ovat keskenään RWRP. Mutta kaipa se metallikuori saattaa pikkuisen vaimentaa tietynlaisia häiriöitä.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=232698