Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:azlag
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kuinka tehokas vahvistin bändisoittoon?
Aika:25.07.2016 10:00
Olenkin toisinaan ihmetellyt että miten onnistuisin itselleni todentamaan, että esmes 100W tosiaan kuulostaisi paremmalta/tiukemmalta/aggressiivisemmalta kuin esim 20W. En ole omistanut yhtäkään saman valmistajan, saman sarjan eri tehoisia vahvistimia (esmes 50W/100W) niin puuttuu vertailutieto. 20W ja 100W ovat poikkeuksetta aina edes vähän eri piirejä, valmistajasta riippuen tai sitten ei - pääteasteen toteutus kun langettanee omat rajoituksensa.
 
Ihmettelen, koska en ole onnistunut ilman tulppia, samassa tilassa luukuttamaan yhtäkään 100W vermestä yli hekumapisteen. Jos laitan tulpat korviin, soundi muuttuu. Jos vaihdan toiseen huoneeseen soundi muuttuu.
 
Vaimentimet (attenuaattorit, ruåttalaasittain), olivat ne sitten sisäisiä tahi ulkoisia, tahtovat syödä... jotain... soundista. Koskaan en ole ollut tyytyväinen niitäkään käyttäessäni. Ainakaan jos on täytynyt vaimentaa niin paljon että hekumapiste check ja tulpat saatu pois korvista. Useimmissa tehosäätöisissä vahvistimissa tehon pienennys uskoakseni on toteutettu moisilla ratkaisuilla.
 
Jos kytkennässä toteutaan tehonpuolitus vaikkapa tipauttamalla putkipari pois niin en tiedä miten tuo vaikuttaa äänellisesti tahi tatsillisesti koska en ole kokeillut. Silti kuitenkin nimenomaan pareista kysymys niin eikös silloin 100W ole mahdollista tipauttaa vain 50W:iin. Ehkä jos päättäreitä olisi 8kpl niin nehän voisi puolittaa periaatteessa kahteen kertaan. Mutta, sitten oltaisiin taas noin 20W pääteasteiden maailmassa alun perinkin.
 
Mikittäminen voisi olla kova sana asian tutkailuun mutta osaako joku viisaampi sanoa miten eri tavoilla mikit käyttäytyvät kun käytetyn äänenvoimakkuuden aka äänenpaineen suuruus muuttuu? Mikin etäisyyttä muuttamallahan saa helwetillisiä eroja aikaiseksi mutta se johtunee pääosin ääniaaltojen muodostumisesta ja -suunnasta?
 
Kunpa olisi studio tai olisi päässyt näitä juttuja käytännössä studiossa kokeilemaan niin osaisin muutakin kuin jaaritella. Tällä hetkellä olisin taipuvainen uskomaan että kaikki kuulostaa hyvältä kunhan soittaa tarpeeksi kovaa.
 
Vielä varsinaisesti itse asiaan, henk.koht. 50W maksimi keikoille, 5-25W kotioloihin ja 20-50W jos pitäisi tyytyä vain yhteen. 20-30W jos en kaipaisi hevimeteliin runsaasti headroomia ja 50W jos kaipaisin. Säästäisin hinnassa ja painossa lisäksi helpottaen kotona soittelua verrattaessa 100W.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=232507