Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:petteri m
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kitaran satulan vaihto..kuinka paljon ja missä?
Aika:16.07.2016 00:13
Moro, jos katsotaan mitä ominaisuuksia hyvältä kitaran yläsatulalta (joka on kitaran tärkeimpiä osia!) vaaditaan niin niitä ovat ainakin:
 
-Kovuus, sillä kitaraa viritettäessä kieli kuluttaa satulaa ja pehmeä materiaali tapaa kulua alta pois. Paine, joka kohdistuu kielestä satulaan on aikamoisen suuri. Tällä on jotain tekemistä satulan pitkäikäisyyden kanssa. Kovia materiaaleja ovat metallit sekä luu, erikoisesti hirven sääriluu on tavattoman kovaa.
 
-Kitkaominaisuudet, sillä kielen tulee liukua smoothisti satulassa joka tilanteessa eli virittäessä ja soittaessa, erityisesti venytettäessä kieltä raivokkaan soolon aikana. Jos kieli takeltelee ja jumittaa satulaurassa, juten valitettavan usein on, saa sanoa vireelle hyvästit. Vireongelmien yleisin syy on satula ja salla helpoin poistaa. Tähän vaikuttaa suuresti kitarasepän eli viilarin nimi... Perusasia toisaalta. Luun ominaisuudet ovat hyvät, paskamuovin ominaisuudet ovat nimensä veroiset. Corian ja tusq toimivat kyllä nekin.
 
-Värähtelyjen välityskyky eli siis soundi. Tästä ei kannata liikaa murhetta ottaa, luu on erinomainen mutta synteettisetkin materiaalit soivat kyllä hyvin, ei sitä mökän keskeltä kukaan maailmassa erota että onko rockmiehen kepissä luusatula vaiko corian vaiko tusq. Lisäksi asia vaikuttaa vain vapaisiin kieliin.
 
-Ulkonäkö - luu on mahdollista kiillottaa niin että se on sairaan siistin näköinen, synteettiset on valkoisia ja siinä se, tai jopa mustia.
 
-Työstöominaisuudet mutta se jää sepän murheeksi. Luu haisee viilattaessa paskalta mutta jos teetät duunin niin et joudu itse haistelemaan, seppä saa siitä palkkansa joten turha sääliä. Muut ei haise ja on helpompi viilatakin. Jos olet aloittelija niin aloita treenaaminen muulla kuin luulla, näin sen haluan riimitellä.
 
Summa summarum: jos on satulalle tarvis ja olet asiassa kokematon niin käänny osaavan kitarasepän puoleen ja tilaa satula luusta. Maksaa siinä 40-70 euroa ja sitten mennäänkin tosi monta vuotta soitellen huolettomasti.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=146052