Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:hallu
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Voiko Putkivahvareihin modata Kaiutin-simuloidun korvakuulokeen?
Aika:27.06.2016 18:33
askomiko: Aikaisemmat analogiset kaiutinsimulaatiot perustuivat siihen, että kitarakajari ei toista, eikä kuulukaan toistaa korkeita ääniä. Niinpä yksinkertaisin kaiutinsimulaatio on vain EQ, joka leikkaa korkeat äänet pois. Valitettavasti kitarakajarin soundi ei ole näin yksinkertainen asia, vaan vasteessa on piikkejä ja kuoppia vaikka kuinka, mistä se varsinainen pahvikaiuttimen soundi lopulta koostuu. Tämän takia pelkkä vastus ja kondensaattori, joka on siis yksinkertaisin EQ, ei kuulosta kovin autenttiselta. Ihan käyttökelpoiselta joskus kyllä. Tämän idean johdannaisia on kaikki kaiutinsimulaatiot analogimaailmassa, ja kuten ekassa viestissä pohditaan, osat ei monta penniä maksa. Haittapuolet onkin jo käsitelty.
 
TwoNotesin toiminnan olet Hallu ymmärtänyt ihan oikein, saman lopputuloksen saa jos ottaa keinokuormasta linjatason signaalin ulos ja myllyttää sen tietokoneen läpi. Ongelmaksi tulee se, että PC->USB -maailmassa toimiessa matkaan kuluu aikaa, eli ääneen tule latenssia. Se rupeaa hyvin nopeasti (heh) häiritsemään soittoa, kun soitto tulee jäljessä. Lisäksi tällaisen purukumivirityksen roudaaminen keikkapaikalle olisi silkkaa lottoa tuurin kanssa. Niinpä erillinen siihen tehty laite puoltaa paikkaansa. Pelkästään äänikäyttöön tehty laite ja prosessori on latenssiltaan oleellisesti nopeampi, kuin PC-systeemi, vaikka tehoa onkin pirusti.

 
Kiitos erinomaisen kattavasta vastauksesta molemmissa viesteissä. Jotain tuon tapaista olin ajatellutkin mutta en tietenkään noin perusteellisesti asiaa ymmärtänyt. Two Notes torpedon toki käsitän elegantiksi ja toimintavarmemmaksi systeemiksi kuin tietokoneen kanssa puljaamisen. Sehän on sama homma kun vaikkapa Kemper tai AxeFX on toimivampi systeemi kuin pyörittää tietsikalla niitä mallinnuksia.
 
Lähinnä mietin että nämä tällaiset vahvistin ja kaappimallinnukset tai impulssit ovat tulleet mahdollisiksi vasta tietokoneiden tultua riittävän tehokkaiksi ja että kyse on siis digitaalisesta mallinnuksesta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=232298