Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:villeh
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Sub-basson tasaisuudesta
Aika:08.06.2016 18:04
Börje: Ehdotettiin laittamaan myös tänne, eli
 
Mulla on edm-biisi tekeillä ja miellän itseni enempi taiteelliseksi musan näpärääjäksi kuin tekniseksi miksaajaksi, joten seuraavanlainen asia tuottaa päänvaivaa.

Linkissä on biisin bassokuvion sub bass- raita. Onko tuo ihan pelkästään joku psykoakustinen ongelma kun tuo kuvion toinen nuotti, joka on kertsin matalin (sub bassissa Bb1 = 58,27Hz) toistuu kovin hiljaisen kuuloisesti (tulee myös toisen kerran 10s. alkaen linkissä)? Miksauskajarit on Behringer B3030A-pari. Kuulokkeilla AKG K550 mkII kertsi on tasaisemman kuulonen. Mutta tosiaan kun biisiä kuuntelee näillä kajareilla niin tuossa kohdassa biisistä aivan kuin putoaa pohja pois.

Jossain musafoorummeilla kuitenkin yleisesti neuvotaan, että matalin sub bass nuotti voi olla E1, tai jopa D1. Näiden kajareiden taajuusvaste speksien mukaan ulottuu 50Hz:iin, että se tietysti taitaa omalta osaltaan selittää. Mutta kun kuuntelen oikeita tämän päivän "huippubiisejä" niin ei niissä matalemmissa bassokohdissa pohja kuulosta putoavan pois. Joo, tiedän, että kyseessä on maailmanluokan tekijät ja vehkeet, mutta mikähän on syy? Jossain edm-sivulla kirjoitettiin, että sub bass- raita voi hyötyä kompressiosta, mutta se ei mene kyllä jakeluun kun tuossakin laittamassani linkissä volumetaso pysyy kokoajan täsmälleen samana. Mitens on, kompensoidaanko monestikin tälläistä hommaa siten, että automaatiolla tai midiraidan velosityllä korotetaan tuollaisten nuottien volumea?

https://www.dropbox.com/s/qo7kcz2a6n6mgbt/SubBassMnet.mp3?dl=0

Tuossa linkissä korotin kokonaisvolaa, ja pohja ei tunnu kovempaa tuutattuna putoavan tuossakaan nuotissa niin pahasti pois, biisissä sub bass on paljon hiljaisempi ja siinä matto vedetään jalkojen alta.

 
Ihan tavallinen akustoimattoman kämpän ongelma keskinkertaisilla kajareilla, eli jos ei oo kämpää akustoitu niin hyvät luurit tai akustiikkaa kehiin jos haluaa että kaikki kuuluu. Perus kämpässä voi olla alapäässä reilusti yli 30dbn heittoja :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=232147