Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Primal
Alue:Livetoiminta
Aihe:Pienet/riittävät/laadukkaat subit (diy)
Aika:20.05.2016 22:14
Kiitos kommenteista taas kaikille, hyvä että diy-aihekin herättää täällä keskustelua.
 
Sami_T: Laita niihin olemassaoleviin kaitsareihin fillarit alle, osta autoon/kärryyn ramppi ja osta vielä varmuuden vuoksi sellaset ns. porraskärryt -> valmis.
 
Tämä on juuri se mitä en halua tehdä. Ok, kyllä ne vanhat toimii, mutta kun harrastaa haluaa ja ilmaiseksi joskus nuita kuskata johonkin, niin miksi ei tekisi sitä helposti. Noin 50kg yksin ähräten varastoon, autoon jne on raskasta vaikka fillarit olis apuna. Harrastusmomentti tässä tulee myös siten että yritän saada sen suht pienen komeron soimaan edes jotenkin siististi, ja kokoonsa nähden riittävän lujaa. Myös siisti ulkonäkö ja kestävä rakenne on myös tavoitteena.
 

 
zouwi: Komppaan tätä, DIY-vehkeet ja työkalut on erikseen.
 
Kun kerran olet jo elementit hommaillut niin ilmeisesti niille jonkun kopan rakentelet, oma arvaukseni on että niistä ei tule lähtemään sun makuun riittävää määrää ääntä mutta se ei itsessään ole 15" elementin ongelma. Jos pitäisi saada mahdollisimman pienestä paketista huomattava määrä ääntä niin useamman eri firman tuotekehittelyosasto on miettinyt tota aika pitkään ja hyvillä resursseilla, aika erikoista olisi jos tavallien pulliainen pääsisi vastaaviin paino/äänenpaine suhteisiin vaan ostamalla kivat elementit ja askartelemalla niille kopan ympärille.

 
Niin on, ammattivehkeet on syystä kohtuullisen painoisia, kestäviä, jotkut niistä laadukkaitakin. Se ei silti pois sulje sitä, etteikö diy-mieskin voisi saada ainakin liki vastaavaa ääntä itse tehden. Perus refleksi, niinkuin esmerkiks mainitsemasi LA:n SB15 on teknisesti älyttömän yksinkertainen, eikä alaan vihkiytyneellä ole suuria ongelmia saada vastaavaa äänenpainetta tai laatua itse tehden. Se vaan vaatii yllättävän paljon rahaa, päätetehoa, sopivan mitoituksen ja prosessoinnin ja aika paljon aikaa. Ja ne kaikki yhdistäen sen itse tekeminen voi olla monen mielestä älytöntä. Minusta ei..
 
Veikkaanpa että alan isoilla firmoilla suurin ongelma on suunnitella laadukkaita laitteita kustannustehokkaasti ja pystyä kilpailemaan muiden tekijöiden kanssa. Ainakin jos puhutaan tästä yksinkertaisesta subista. Alihankintana nekin sen elementin yleensä ostaa (yleensä kustomidun toki), jotkut laadukkaan ja jotkut sitten sen halpiksen, ja sieltä niitä eroja tulee. Yläpäissä on sitten enemmän muuttujia varsinkin jos jostain line-arraysta puhutaan.
 
Toinen missä myönnän että isojen tekijöiden suunnittelutaidot pääsee jalustalle, on erilaiset torvikuormitteiset ratkaisut. Kuten esim. Aura ja vaikkapa oisko sellainen merkki ollut kuin Danley. Niitä ei saa soimaan tasapainoisesti ja hyvin pelkästään simuloimalla. Vaatii varmasti ihan oikeaa kehitystyötä tietyn elementin sovittamiseksi koteloonsa. Mikä tahansa torvi olisi diy-mielessä mielenkiintoisempikin, mutta siitä tulee helposti liian iso, ja on se kyllä niin isotöinenkin että motivaatio saattaa loppua ennen sen valmistumista.
 

 
zouwi: Jos sit vielä miettii että haluisi lahkeet liikkeelle yli 20m päässä niin 15" on välineenä huono, mä lähtisin hakemaan varmaan 6-8x 18" subeja. Lauantaina oli tupla-18" subit ja 20m päässä ei juurikaan enää basso potkinut. Meno oli sisätiloissa mutta korkeassa hallissa ja se 20m oli pakattu aika täyteen jengiä eli se läski vaimensi ihan hyvin.
 
Tämä selvä. Unohdan suosiolla suuret ilman liikuttelut.
 

 
musamies: Tuota mä ihmettelen, että onko tosiaan ämyreillä tarkoituksenmukaista tuottaa oleellisesti muitakin kuin kuulolla aistittavia ärsykkeitä?
 
Itse tulin traktorihommista ja koska käytössä oli vanhentunutta tekniikkaa, tuli kaikille aisteille ärsykettä riittämiin. Jos mä lähden musiikkitapahtumaan tai esitykseen, niin sieltä odotan enempi muunlaista ikäänkuin hienostuneempaa meininkiä kuin dieselin hajuisista ja bassoäänet kuulusuojainten läpi tunkevista traktoritöistä.
 
Kuuntelen ja soitan mielelläni myös bassopitoista vanhan liiton discomusiikkia - mielestäni siinä on niin paljon sisältöpuolta muutenkin, ettei aivan tolkutonta sub-osastoa tarvi.

 
Jossain tilanteessa se kehon aistima ärsyke on ihan jees, se oli kuitenkin sellainen vertauskuva että minkä kokoluokan settiä tiettyyn volyymiin voisi tarvita. Samaa mieltä kuitenkin musamiehen kanssa, että tasapainoinen kokonaisuus on tavoitteena. Ja yläpäät joita rakentelen samalla, on valikoitunut mahdollisimman matalasäröisillä elementeillä toteutettaviksi. Ja tässä vaiheessa vaikuttaa siltä että ne tulevat soimaan kohtuullisen hyvin. Siis ollakseen diy-vehkeet.
 

 
RautiSa: Yhdellä XD12 -purnukalla tekee mun mielestä saman kuin 1x15" refleksipöntöllä. Kolmella taas tekee mun mielestä saman kuin kahdella 1x18" refleksipöntöllä.
 
Meillä on Ruosilassa jonkun matkaa toistasataa Auralaista. Noi XD12 -subit tosin harvemmin on Jyväskylän toimipisteellä kuultavana.

 
Pitää yrittää joskus tulla johonkin keikalle kuuntelemaan. Lähinnä kiinnostaa sen soundi, pakko se on jollain tavalla erota perus refleksistä.
 

 
Vanerit on kuitenkin jo pilkottu. Kotelo tulee olemaan mitoiltaan (LxKxS) 530x480x530, refleksiviritteinen kolmella suorakaiteen muotoisella putkella kotelon vasemmassa etureunassa, viritystaajuus 44Hz. Tällä tulee simuloiden puoliavaruuteen -3dB piste 38Hz ja -10dB 32Hz. 600W:n teholla äänenpainetta metrin etäisyydellä 123-125dB, taajuudesta riippuen. Kahdella komerolla on siis mahdollista saada melkein 130dB, ja nämä arvot ovat kartion lineaarisen liikepoikkeaman alueella, eli särö ei pitäisi olla vielä kovin suuri. Ei siis mitään laskennallisia peak-arvoja vaan jatkuvaa pörinää, kestäishän nämäkin 4kW hetkellisesti mutta mitä sitten... Nyt kun siis alan rakentelemaan, niin joskus juhannuksen korvilla vois päästä testaamaan ja mittaamaan ulkona.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=231903