Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Primal
Alue:Livetoiminta
Aihe:Pienet/riittävät/laadukkaat subit (diy)
Aika:14.05.2016 19:27
basisti1971: Moi.
 
Oma mielipide:
Yleisesti ottaen aina kun katse kiinnittyy kaiutinelementin halkaisijaan -poislukien tietty käyttökelpoisten jakotaajuuksien pähkäily suoraan säteilevissä kaiutinyhdistelmissä, jossa halkaisija on ehkä se tärkein parametri suuntakuvion kantilta- ollaan menossa silmillä kuuntelun suuntaan.
Ja lujasti.
 
Pelkällä elementin halkaisijalla ei ole äänen määrään tai laatuun tuon taivaallista merkitystä.
 

 
Kiitos kommenteista, mutta edelliseen vastaan että on merkitystä :) Ainakin määrään, mutta toki vain silloin kun vertaillaan samanlaisella moottorilla varustettuja elementtejä. Jos tuossa sinun mainitsemassa EV:ssä on EVM-18B-elementit, niin sieltä se ero esim mainitsemaasi RCF:n tulee. Aikoinaan ei juurikaan taidettu ymmärtää puhekelan jäähdytyksestä ja kelat ylipäätään olivat hyvin pieniä. Tuossa EV:ssä on 2,5" puhekela ja liikepoikkeama huikeat 3mm, ja tehonkesto siis noin 200W. Ja silläkin teholla voi tulla jo jonkin verran kompressiota.
 
Vertailemasi RCF oletettavasti sisältää tehtaan oman elementin ja siitä varmaan löytyy iskunpituutta vähän eri malliin kuin EV-vanhuksesta ja tehonkestokin on varmasti moninkertainen.
 
Omat nykyiset jotka mainitsin ovat kooltaan 60x60x70, painoa 47kg eli hieman haastavat roudailla. Ja näissä on käytännössä uudet, mutta "vanhan tekniikan" JBL elementit, joiden moottori ei mikään kummoinen ole. 3" puhekela ja liikepoikkeama noin 7mm, kartio on kirjaimellisesti paperia. Näiden tuottama äänen määrä on riittänyt, mutta mielestäni ovat aika yksinuottiset ja pehmeäsaundiset, (pa**at siis) siinä toinen syy uusien tekemiselle.
 
Lähinnä siis kyselin juuri kokemuksia siitä, että miten nykyaikainen laadukas 15" elementti toimii, ja mielellään jotain vertailutietoa että mihin se on pystynyt missäkin tilassa? RCF-kokemukset siis hyviä.
 
Mainitsemani Beyma on kohtuullisen hyvin jäähdytetty, vaikkakin sekin kompressoi noin 4dB maksimiteholla, mutta se on ihan ok tasoa. Beyman omat suunnitelmat on tuttuja, mutta se bandpass-torvi on liian iso tarpeeseeni. Auton konttiin siis haluan noita kaksi mahtuvan vierekkäin kuljetusta varten, ja näiden lisäksi siis muutakin. Eli suunnittelen mitoiltaan noin 53x53x53 laatikkoa (netto 90 litraa), josta alaosan vie suorakaiteen muotoinen 5x50cm kokoinen refleksiputki. Näillä suunnitelmilla herkkyys puolikkaassa avaruudessa pitäisi olla 96-97dB ja laskennallisesti pitäisi 125dB olla saavutettavissa 800W teholla jolla kartion liikepoikkeama pysyy alle 10mm. Tästä toki kompressio vie pari-kolme desibeliä pois. -3dB olisi 37Hz:n kohdalla joka pitäisi riittää. Painoa laskin saavan tuolle kaikkinensa ritilöineen jne noin 26kg, kun matsku on 15mm koivuvaneria ja jokainen seinämä on tuettu poikittaisilla vanerisoiroilla.
 
Laatu onkin sitten eri asia, se selviää kuuntelemalla kun kotelo on valmis, speksit eivät sitä kerro.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=231903