Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:melartin, suomen suurin
Aika:21.03.2016 00:36
mozart ei tarvinnut arpakuutionheittoon perustuvaa mekaanista sävellysmetodia suurteostensa luomiseen jotka syntyivät spontaanisti älyn vapauduttua tahdon palveluksesta hengen imnoittamassa pyhityksen tuokiossa alitajuisten motiivien kietoutuessa tietoiseen metodiikkaan, vaikka sellaisten apuvälineitten käyttö säveltämisessä oli wienissäkin tuolloin suosittua ja mozartinkin teosluetteloon sisältyy musikalisches wurfelspiel, kv 516f, v. 1787, mekaaniseen arpakuutionheittoon perustuvia tuloksia yksinkertaisensa nuotinnoksena 2 nuottisivullista joka ei ole neron intuitiosta syntynyt mestariteos kuten absoluuttisen musiikin korkeinta muotoa edustavat teokset joissa on aiheiden välillä syvä sisäinen logiikka ja referenssiä, ei merkityksettömäksi järjestettyä ääntä.
 
Mozart on kertonut sävellystyöstään että silloin kun hän on oikeassa mielentilassa hänen mielensä vilisee aiheita ja valitsen ne joista pidän eniten. Jäännöspaloista saisi kokoon vielä monta hyvää sävellystä.
 
Taloudellinen ahdinko saattoi johtua siitä etteivät mozartit osanneet säästää tai ymmärtäneet juuri taloudenpidosta vaan tuhlasivat ansaitsemansa kun rahaa virtasi vuolaasti ja jossain vaiheessa mozart ajautui pelivelkoihinkin ja lainasi rahaa vapaamuurariveli puchbergiltakin peittääkseen tuhlailevasta elämäntyylistään koituneet menot ja suuret kustannukset.
 
Colloredo ei ymmärtänyt tai halunnut myöntää mozartin neroutta vaan halusi alistaa tämän palvelukseensa keinolla millä hyvänsä rajoittaen perheen matkustelua euroopan hoveissa jolloin mozart joutui lähtemään matkalla ilman leopoldia äitinsä kanssa päästämättä mozartia hevillä eroamaan palveluksestaankaan ennen kuuluisaa välirikkoa. Mozart ei liene kadehtinut salieria tämän viran puolesta muttei saanut tavoittelemaansa kapellimestarin virkaa vaan keisarillisen kamarimuusikon viran 800 gulden vuosipalkalla vähemmän mitä gluck oli saanut ennen häntä.bongasin upean klarinettikvintetto fragmentin 110 tahtia kv 581a ja trio fragmentin kv 562e. Ferrandon aariasta muistuma klarinetin rondoteemassa. En muista complete editiosta.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=230106