Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Säädin
Aika:05.03.2016 11:53   (muokattu 05.03.2016 13:39)
Moi.
 
nightbird: Kyse oli lähinnä siitä onko kytkentä mahdollinen passiivisena, tuohan on yleisesti ollut aikoinaan esim. autostereoissa etu/taka-kaiuttimien balanssisäätimenä,
arvasin kyllä että joku lähtee hifistelemään ..:=).

 
Hifistelystä niin tiedä, mutta en ole ikinä törmännyt balanssisäätimeen joka toimisi tuon aloitusviestin tavalla:
 
Bluesjam: säätimessä pitisi olla "keskiasento" jossa voimakkuus ois nollassa, ja kun esim. käännettäis oikealle, niin kaiuttimien ääni nousisi portaattomasti, ja vastaavasti vasemmalle niin kuulokkeiden äänitaso nousee.
 
Tai sitten luetun ymmärtämiseni on totaalisen ala-arvoista.
 
Ainakin itse ymmärrän tarpeen niin että keskiasennossa pitäisi olla hiljaisuus, kummassakin toistovaihtoehdossa, ja riippuen siitä kumpaan suuntaan ruuvaa, pitäisi vain toisesssa älämölön tason muuttua, toisen ollessa edelleen hiljaa.
 

 

 
nightbird: Mielestäni ainoa järkevä kytkentä passiivisena olisi käyttää kummallakin omaa
stereopotikkaa,jopa siskkäisillä akseleilla jolloin kumpikin nuppi on samalla akseli-linjalla, turha tehdä asioista monimutkaisia. Vrt, useissa miksereissä olevia parametrisiä EQ osastoja joissa on tuollaisia sisäkkäisiä potteja käytetty.

 
Eipä nuokaan toimi yhtään sen kummemmin, riippumatta siitä kuinka monta normaalia vastusrataa päälekkäin pinoaa.
Aiemmin mainitsemallasi väliulosotollisella stereopotentiometrilla oltaisiin toki lähellä haluttua kulkua (monona) kun ristikkäiset puoliskot oikosuljettaisiin, mutta tokkopa passiivisena päästäisiin tuossakaan puusta pitkään.
 
Aktiivisena kylläkin.
 

 
Itse en passiivisena näe kuin irtovastuksista tehdyn askelvaimentimen potentiaalisena vaihtoehtona saada aikaiseksi haluttu toiminta.
 
Portaiden määrä/kakku on normaalisti saatavilla olevilla kiertokytkimillä kyllä sen verran vähäinen monokäytössäkin, että puolitettuna (-1 hiljaisuudelle) ei käyttökelpoinen säätöaskel ole varmasti tarpeeksi pieni.
Kalliitakin ruukaavat moiset kiertokytkimet olemaan.
Esim. tässä tarvittu 4*vaikkapa 24.
 
Eikä se keskiulosotolla olevien lineaaristen (tai mieluummin 2*log+neglog) 4-vastusrataisten potikoidenkaan saatavuus ihan sieltä parhaasta päästä ole.
 
Aktiivisena päästään hivenen helpommalla, tai ainakin halvemmalla, mutta kenkkua tuon ohjauksen toteuttaminen puolijohteillekin tulee olemaan.
 

 
Mekaanisesti päästäisiin toki kaikkein halvimmin komponentein, mutta mekanismin teettäminen on kallista, vaikkakin periaatteessa varsin yksinkertaista.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=231131