Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:jazzmies
Alue:Jazz
Aihe:Jazz pianisteja?
Aika:21.02.2016 08:15
musamuki: Tässä suhteessa jäljet johtaa sylttytehtaalle, eli kun vain tiedettiin, että hänellä on jonkinmoinen klassisen musiiikin opiskelutausta, niin totta maar perinteisen musiikin piirit halusivat toitottaa koko kansalle, että VAIN KLASARIPOHJAISET PIANISTIT OPPIVAT SOITTAMAAN JAZZMUSIIKKIA KUNNOLLA!
 
Iirolla jazz lähti iskelmistä ja populaarimusiikista, siis siitä mitä jazz myös on. Hän vain halusi soittaa pianoa kaikkialla ja kaikenlaista musiikkia. Oli musiikkiluokkaa, Cantores Minoresta, Käpylän musiikkiopistoa ja Oulunkylän Pop & Jazz opistoa, Sibelius-Akatemiaa ja Manhattan School of Musicia. Aina kun mahdollista niin molemmista kulhoista rytmimusiikkia ja klassista. Lattarit taisivat viedä mukanaan sitten lopulta, joten painotus on jäänyt rytmimusiikkiin.
 
Suomessa on pitkään lietsottu dikotomista eripuraa näiden kahden tyylilajin välille. Puhutaan rahoituksessa 93/7-jaosta. Kyllähän sen huomaa, mikä kansaan puree paremmin. Kuvien perusteella Musiikkitalon salissa Lovanon Helsingin vierailulla jäi puolet paikoista täyttämättä, vaikka hänen pitäisi olla suurimpia tällä hetkellä. Klassisella puolella taas jo kausikortit viedään käsistä eikä pelkästään tavan vuoksi.
 
Itse alan kouluttajana olen myös syyllistynyt 93/7-asioiden setvimiseen päässäni ja työssäni, mikä on ihan turhaa. Kaikki menee kuitenkin niin kuin parhaaksi nähdään isossa kuvassa. Jazzissa ja etenkin jazzpianossa on hirvittävästi klassista repertuaaria sisällä, aina ollut. Ja jos ei olisi, niin jazz olisi yhä hautajaismusiikkia syvässä etelässä. Uusi ja luova musiikki syntyy aina rajapinnalla, puristit ovat aina hävinneet taistelunsa. Autenttista ja puhdasta musiikkia on levyillä. Klassikot ovat klassikkoja, mutta impsorivoivassa musiikissa klassikkous tarkoittaa väistämättä luovuuteen pyrkimistä ahtaassa, esteettisessä laatikossa.
 
Siitä huolimatta tykkään jazzista, ja etenkin pietarilainen Andrei Kondakov on älyttömän kova. Yksi kovimpia elossa olevia pianisteja maailmassa. Ei näy jenkkilistoilla...
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=146583