Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jarmo_S
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Laulujen säestyksestä kitaralla
Aika:19.02.2016 18:08
Onkohan tämä seuraava myös jotenkin teidän muitten käytössä?
 
Nykyisin kun ikää on jo 50 vuoden yli olen taas löytänyt kitaran uudelleen, tälläisenä kotitrubaduurina.
Taakse ovat melkein jääneet tiluttelu soolot vaikka niitäkin joskus haluaa soitella.
 
Nykyisin soittelen noita lauluja joita löytyy vaikkapa 'Kultaisesta laulukirjasta'. Hieman vanhoja, mutta paljon hyviä lauluja mielestäni.
 
Postauksen pointti on että laitan aina laulun soinnun roomalaiseen numeroasteikkoon kun se siinä esiintyy nuoteissä ensimmäistä kertaa!
 
Jos sävellaji on vaikka C/Am. Niin aivan perussoinnut ovat siis C F G(7) asteina I IV V(7) sekä rinnakkaismollissa Am Dm E(7) .. VIm IIm III(7)
Sitten vielä C Dm(7) G(7) .. I IIm(7) V(7) sointukulkuna ja myös Em .. IIIm. Seitsemäs aste puuttuu, mutta se on harvemmin käytettykin ja korvattavissa.
Näihin kaikkin duuri ja mollisointuihin seiskoja tarvittaessa ja niillä varmaan hoitelee 99% kaikista laulelmista aivan hyvin.
 
Mollisävelmät ovat vaikeampia kuin duurit, useampia sointuja, usein tietenkin rinnakkaisduurin sointuja.
Mutta myös kuutosmollisointuja Xm6 jotka hätätilassa voi korvata vain mollilla. Mollisävelmissä merkkaan siis VIm perussoinnun kohdalle, ei koskaan Im.
 
Ja opettelin nuo vastaavat asteet muissa sävellajeissa: G/Em, D/Hm, F/Dm, A/F#m jne.
Tällä hetkellä hallinnassa on sävellajit 4:ään ristiin ja kolmeen b:hen. Jolloinka, kun laulunuotti tulee eteen, siihen voi helposti laittaa asteet sen soinnuille.
Ja sitten kun melodia on päässä, voin laulun halutessa transponoida mihinkä tahansa näistä 8:sta sävellajista aivan helposti.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=230970