Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Kaulan ohennus
Aika:17.02.2016 19:43
Jeszse: Kyllä se mahonki sen verran stabiilia puuta on ettei sen kans tartte pelätä vääntyilyä juuri sen enempää ku vaikka vaahteran.
 

 
Toisaalta, tietyssä vaiheessa jopa Gibson on valinnut - ainakin SG:n tapauksessa - kaulapuun vaahteraksi, mikäli on lisäksi ollut kyseessä se erikoisohut profiili (jota ei Gibsonin nykyisessä perusmallistossa liene tarjolla?). Ainakin Angus Young SG Standard:n kohdalla tekivät niin. Otelauta on eebenpuuta: http://www.gibson.com/Products/Elec … Custom/Angus-Young-SG-Standard.aspx
 
- "The neck of the Angus Young SG is constructed from three pieces of top-grade maple, cut using the superior quarter sawn orientation for improved strength and resonance...
Maple is among the strongest woods used for electric guitar necks, and has the strength required for a thin carve as applied to this model. ...
 
The neck on the Angus Young SG is carved to Angus's own requirements and models the super-slim, yet extremely comfortable profile of his own original '68 SG Standard.
"
 
Vuosimallin 2016 SG Standard:ssa sen sijaan on yhä edelleen yksiosainen - ja paksumpi - kaula perinteisestä mahongista. Otelauta on ruusupuuta.
 

 
Tosin Les Paulissahan on erilaisesta designista johtuen enemmän pelivaraa kuin SG:ssä tai monessa muussakaan kitarassa. Ja useimmiten ei varmaankaan sitä kaikkein ohuinta mahdollista edes tavoitella. Ja onhan tuo Anguskin vuosikausia soitellut sellaisilla vanhemmilla SG:illä, joissa on ohut kaula mahongista (vai olivatko sellaiset kaulat jo 60-luvulla vaahterasta?).
 
Halvimpia malleja lukuunottamatta, monissa ohutkaulaisemmissa Ibanez JEM/RG:issä yms. on nykyään 5-osainen kaula (pääosin vaahteraa). Ääriesimerkkinä niistä mainittakoon RG655, jonka kaula on 1./12. nauhan kohdalta ainoastaan 17/19 mm paksuinen. Joskus on myös kaularaudan molemmin puolin titaaniset jäykisteet (Ibanez). Useammin kait kuitenkin hiilikuidusta (Jackson, Charvel, EVH). Tietenkin vasta käytännön koe varmistaa kaulan todellisen jäykkyyden ja itselle sopivuuden, olivatpa teoreettiset speksit mitkä tahansa.
 
Em. jutuista johtuen joidenkin kitaroiden joskus hyvinkin ohut kaula saattaa olla aivan yhtä jäykkä, ellei jopa jäykempikin, kuin jonkun hieman perinnehenkisemmän kitaran silminnähden paksumpi kaula. Tai kääntäen, ei ehkä välttämättä kannata suin päin veistää kaulaa yhtä superohueksi kuin jossain aivan toisenlaisessa kitarassa, ihan vain sillä perusteella että toimiihan se siinäkin.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=230922