Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:timppis
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Elementtien impedanssin vaikutus soundiin?
Aika:04.02.2016 23:27   (muokattu 04.02.2016 23:42)
Laulava Kylätohtori: Onko impedanssilla soundillista merkitystä tai vaikuttaako se muuten vahvistimen toimintaan/käyttäytymiseen? Esim. saman elementin 16 ohminen tai 4 ohminen versio? Ostaako kukaan tietyn impedanssin elementtejä soundipoliittisista syistä?
 
On merkitystä, ja vaikuttaa vahvistimen toimintaan, erityisesti putkikoneen tapauksessa. Omavalmisteisen 2 x 12 kaapin V30 elementit vaihtui viime vuonna 8 ohmisista 16 ohmisiksi tuosta syystä.
 
Setup oli Mesan Quad etunen, Mesan 20/20 pääte, sekä em. 2 x 12 kaappi. Päätteessä on 4 ohm ja 8 ohm lähdöt, mutta ei 16 ohm lähtöjä. Koska halusin systeemistä stereon, hommasin kaappiin alunperin 8 ohm versiot V30 elementeistä, ja vuosikaudet mentiin noin. Viime vuonna huomattiin puolivahingossa, että kaverin 2 x 12 monokaappi V30 elementeillä soi huomattavan paljon paremmin kuin omani.
Elementit 16-ohmisia ja kytketty rinnakkain. Asia alkoi kiinnostamaan. Eroina oli enimmäkseen, että jälkimmäisellä kaapilla bassoalue meni alemmas, ylemmän keskialueen kireys pieneni, ja yläkerran osuus kasvoi. Erityisesti high-gain osasto alkoi toimimaan huomattavasti paremmin, ja systeemi kuulosti siltä miltä Mesan "ajatellaan pitävän" kuulostaa.
 
Ekaksi suljin kaapin vaikutuksen pois. Elentit päikseen vaihdettuina, kaappi suljettuna tai open backina soundi siirtyi elementtien mukana, eli erot johtui pelkistä elementeistä. Toisaalta, jos 16 ohmista elementtiä ajoi yksinään vahvistimen 8 ohmisesta lähdöstä, soundiin palasi samat ongelmat, mitä oli yksinäistä 8 ohmista ajettaessa. Vastaavasti taajuussweeppaukset yksittäisistä elementeistä ajettuna oli käytännössä identtiset.
 
Oli siis niin, että kaksi 16 ohmista rinnakkain ajettuna 8 ohmin lähdöstä toimi eritavalla, kuin yksittäinen 8 ohminen, tai yksittäinen 16 ohminen samasta 8 ohmin lähdöstä. Koska kaappi oli sama ja elementti mekaanisesti sama, erot tuli väkisinkin sähköisistä ominaisuuksista. Pohdinnoissa päädyin lopulta siihen, että elementistä tai elementeistä vahvistimelle näkyvän kuorman luonne, vaikuttaa vahvistimen itsensä toimintaan. Myöhemmissä tutkailuissa ajatukselle tulikin tukea mm. tuolta,
 
http://education.lenardaudio.com/en/14_valve_amps_7.html
 
jonka perusteella erityisesti putkikoneet on taipuvaisia em. ilmiöön.
 
Ongelmaksi jäi, että millä opilla saisin tehtyä 2 x 12 kaapin parempisoundiseksi 20/20 päätteen kanssa siten, että se pysyy stereona. 4 x 12 kaappi olis tietysti ollut ratkaisu (16 ohmisten rinnankytkennät * 2) mutta, sen roudaaminen ei innosta. Miten tehdä 16 ohmisesta elementistä vahvistimen näkökulmasta 8 ohminen? No tietysti muuntajalla. Lainasin Juccikselta testiin tuommoista,
 
http://www.tedweber.com/z-matcher-100
 
ja kun löi sen päätteen ja 16 ohmisen elementin väliin sopivilla asetuksilla, niin soundi meni varsin lähelle kahta rinnankytkettyä 16 ohmista. Ihan yhtä hyvää siitä ei tullut, kun maailma ei ole ideaali, mutta aika lähelle päästiin. Lopputuloksena asensin kaksi Hammondin päätemuuntajaa kaapin sisään, vahvistin 8 ohmin täppään, kaiutin 16 ohmin täppään, ensiöpuoli avoimena. Toimii siis säästökytkettynä nostavana muuntajana, ja ikäänkuin luo sen 16 ohmin täpän, mikä Mesan omasta päätemuuntajasta puuttuu. Muuntajat oli muistaakseni 15 watin rungolla, ja systeemi soi niillä hieman kirkkaammin kuin normi rinnankytkennällä tai Z-matcherilla. Olisi tullut todennäköisesti parempi isommalla muuntajalla, kun isompi rautasydän syö yläkertaa pois, mutta riittävän hyvä tuli, näillä mennään nyt.
 
Miksi sitten Mesan vahvistin oli "jätetty" tuommoiseksi. Arvaisin yksinkertaisesti, että tehtaan setä on alunperin suunnitellut ja virittänyt päätteen toimimaan halutulla tavalla joko yhden 4 x 12 kaapin, tai kahden 2 x 12 kaapin kanssa, kuten isommat pojat noita yleensä ajelevat. Sama ilmiö kuului MkIV nupilla tötteröitä ajettaessa, ja sen kummemmin asiaa tuntematta ilmenee varmaan muillakin koneilla jotenkin päin. Harmillisesti en testeissä hoksannut ajaa 8 ohmisia monona 4 ohmin lähdöstä, niin tiedä miten jos mitenkään se olisi vaikuttanut. Tarinan opetus oli kuitenkin se, että vahvistimella, element(e)illä (kuormalla), sekä noiden keskinäisellä sovituksella on huomattava vaikutus soundiin, ja se on merkittävämpää kuin esim. fyysisen kaapin vaikutus.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=230745