Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:RaskasMielinen
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Two Notes Torpedo - keinokuormat ja/tai kaiutinsimulaattorit
Aika:11.12.2015 12:55   (muokattu 11.12.2015 13:11)
Perustetaanpas tällekin mallintavalle laitteelle oma topic, kun muillakin on (Kemper, Axe FX, Atomic Amplifire jne.)
 
Oletko aikeissa myydä pois putkivahvistimesi - pilkkahintaan - ja ostaa tilalle Kemperin? Haluatko soittaa ja nauhoittaa hiljaa, mahdollisesti jopa vain kuulokkeilla? Haluatko midi-ohjauksella toteutetun live-setupin, jossa jokainen signaaliketjun osa on tarkkaan mietitty jopa biisi- tai sen osakohtaisesti?
 
Täällä jauhetaan loputtomasti eri kitaravahvistimista mutta väitän, että etenkin high gain -soundeissa kaiutinkaapilla ja sen mikityksellä on enemmän vaikutusta lopulliseen soundiin kuin sillä mikä vahvistin valitaan. Toki kaikella on merkitystä lopputoloksen kannalta mutta väitän, että tärkeimmät ovat signaaliketjun alku (sormet ja plektra) sekä sen loppu (kaiutinkaappi ja sen mahdollinen mikitys).
 
Olen haalinut itselleni varsin muikean kattauksen järeitä putkivahvistimia enkä todellakaan halua luopua niistä. Toisaalta kyse on fiiliksestä ja mojosta, toisaalta headroomista ja soittodynamiikasta.
 
Olen tähän asti käyttänyt Koch Loadbox LBII -keinokuormaa, jossa on myös kaappi- ja mikityssimuloitu balanced lineout, jonka voi kytkeä mikseriin tai suoraan tallentimeen. Kuulokkeet voi tökätä joko suoraan Kochin kuulokelähtöön tai sitten mikseriin (sillä Kochin oma kuulokelähtö on varsin huono) tai sitten tallentimeen (nauhoituksen monitorointi jos tallennan suoraan SD-kortille).
 
Kochin heikkous on siinä, että siinä on valittavana yhteensä vain neljä eri kaiutinkaappi/mikitys -yhdistelmää.
 
Otan tässä kantaa vain Torpedo Liveen (keinokuorma + kaiutinsimulaattori). Mitä tulee Torpedo CAB:iin eli pelkkään kaiutinsimulaattoriin sekä Torpedo-malliston lippulaivaan eli Torpedo Studioon, niin niistä kirjoittakoot ne, joilla on niistä omakohtaista kokemusta.
 
Linkki laitteeni edellisen omistajan siitä kirjoittamaan artikkeliin:
https://muusikoiden.net/artikkelit/1983
 
Kaikki tästä eteenpäin sanomani koskee siis Torpedo Liveä!
Toki muissakin Torpedo-tuottaeissa on pitkälti samoja ominaisuuksia.
 
Torpedo Livestä löytyvät simulaatiot ovat tyypiltään Impulse Response -mallinnoksia (IR).
 
Mallinnettuja mikrofoneja löytyy 8 kpl:
Dynamic microphone Shure SM57
Dynamic microphone Sennheiser MD421
Condenser microphone Blue Dragonfly
Condenser microphone Neumann U87
Ribbon microphone Beyerdynamic M160N
Ribbon microphone ruban Royer R121
Dynamic microphonee Electrovoice RE20
Dynamic microphone Shure Beta52
 
Mallinnettuja kitarakaiutinkaappeja löytyy 22 kpl:
2Notes CSG Two Notes Custom 1x12" ElectroVoice_ EVM12L
Engl_ 4x12" Celestion_ V30
Fender_ Bassman 63 Blonde Tolex Piggy Back 2x12"
Marshall_ 1965A 4x10" Celestion_ G10L-35 close back
Marshall_ Slash Signature 4x12" Celestion_ V30 close back
Mesa/Boogie_ Rectifier_ Standard 4x12" Celestion_ V30 close back
Peavey_ 5150 2x12" Sheffield 1200
VHT_ Deliverance 2x12" Eminence_ P50E
Tri Hughes&Kettner_ Triamp 4x12" Celestion_ Greenback
Roland_ JC120 2x12"
Marshall_ 2550 2x12" Celestion_ Greenback
Diezel_ 4x12" Celestion_ V30
Fender_ Twin Reverb_ 2x12" orange JBL_
Fender_ Twin Reverb_ 2x12" Jensen_ C12K
Brunetti_ Neo1512 1x15" + 1x12"
Fender_ Vibrolux_ 1x12" original Utah speaker
Fender_ Vibrolux_ 1x12" Celestion_ V30
Vox_ AC30 JMI 2x12" Celestion_ _ Silver Bell _
Vox_ 2x12"
Vox_ V212H, 2x12" Celestion_ Alnico Blue
Hiwatt_ 2x12" Fane close back
Bogner_ 4x12" Celestion_ V30
 
Mallinnettuja bassokaiutinkaappeja löytyy 10 kpl:
Two Notes Custom 1x15"
Hartke_ XL 4x12"
SWR_ Big Ben 1x18"
SWR_ WorkingMan 4x10"
Mesa/Boogie_ 2x10"
Ampeg_ 8x10"
David Eden_ 1x15"
David Eden_ 4x10"
Markbass_ 2x10"
Vox_ V125 2x12"
 
Torpedo Livessä on vaihtoehtoja periaatteessa rajattomasti, sillä mikki on vapaasti sijoiteltavissa ja suunnattavissa virtuaalisessa studiotilassa. Lisäksi laitteesta löytyy viisialueinen eq. Two Notes kehittelee ja julkaiseen uusia mallinnoksia sekä parantelee vanhoja, minkä lisäksi käyttäjä voi ladata tai ostaa kolmansien osapuolten tekemiä IR-malinnoksia sekä toki tehdä niitä myös itse. Latasin juuri uusimman firmispäivityksen. En ole vielä ehtinyt tutustumaan mitä kaikkea uutta tai ainakin paranneltua sen mukana tuli. Torpedo Liven mahtuu 100 peresettiä kerrallaan, mutta käyttäjän tietokoneella tallessa niitä voi toki olla vaikka kuinka paljon. Kaikki presetit siis saa tallennettua eli ei ole pelkoa niiden häviämisestä firmispäivityksen yhteydessä.
 
Omaan korvaani Torpedo Liven valmiit mallinnokset ovat erinomaisia. Lisäksi niitä on niin paljon erilaisia, että en ainakaan näin heti alkuun koe tarvetta säädellä niitä itse enkä ostaa/latadata uusia.
 
Laitteen säädettävän reverbin saa kokonaan pois, mutta päällä olleessaan se mallintaa valittua virtuaalista studiotilaa, joita on yhteensä kahdeksan erilaista normi studiohuoneesta katedraalin kautta kryptaan. Oma suosikkini on ehkä Loft, koska sen kaiku on sopivan aavemainen omiin synkkiin tarkoitusperiini.
 
Torpedo Livessä on selkeä led-näyttö, mutta läppärille ladattava ja erinomaisen selkeä Remote-käyttöliittymä on parhautta. Kaikki on säädettävissä usb-väylää pitkin on line eli samalla kun soitat/nauhoitat. Kuva kertonee parhaiten:
https://www.dropbox.com/s/ztwzohz4n … j2kk0/SceenShotTorpedoLive.jpg?dl=0
 
Jos ostat laitteen käytettynä, niin edellisen omistajan täytyy deaktivoida laitteen rekisteröinti, sillä muuten et saa Remote-työkalua käyttöösi etkä siten voi myöskään ladata firmispäivityksiä etkä kolmansien osapuolten IR-mallinnoksia.
 
Torpedo Liven kuulokeliitäntä on sanalla sanoen erinomainen.
 
Takaa löytyy balanced out -liitäntä ja s/pdif-liitäntä.
 
Takaa löytyy myös midi-liityntä. Torpedo Live on ymmärtääkseni täysin midi-ohjattava. Jos jonain päivänä saan askarreltua myös pedaalikattaukseni midi-ohjattavaksi, niin sitten tästä ominaisuudesta voi olla itselleni suurtakin iloa, sillä midi-ohjattava vahvistin multa löytyy jo.
 
Vahvistimelle on 8 ohmin tulo ja niin ikään 8 ohmin thru-lähtö. Tämä tarkoittaa sitä, että käytettäessä laitetta keinokuormana, vahvistimessä pitää olla 8 ohmin lähtö ja mahdollisesti käytettävän kaiutinkaapin impedanssin pitää olla niin ikään 8 ohmia. Torpedo Liven etupanelissa on erilliset input level ja output level säätimet. Näitä saatimiä pyörittelemällä on mahdollista hakea mahdollisimman hyvää soundia mahdollisimman alhaisella kohinalla. Esim. Koch LBII:sta tällaiset säätimet puuttuvat kokonaan.
 
Kaiutinkaappia ei kuitenkaan ole pakko kytkeä lainkaan eli Torpedo Live toimii paitsi osittain vaimentavana load boxina niin myös täysin vaimentavana dummy loadina. Output level -säädin vaikuttaa myös balanced lineout -lähtöön. Itse asiassa en ole vielä edes kokeillut liittää Torpedo Liven thru-liittimeen kitarakaappia. En näe mitään syytä sellaiseen, koska balanced lineout pääty mulla mikseriin ja siitä isoihin PA-kaappeihin (stereokuva ja muhkea soundi mutta soi tarvittaessa todella maukkaasti myös todella hiljaa).
 
Ainakin itselleni kitarakaappi ja nimenomaan 4x12" on oma aivan erillinen juttunsa. Soittotilastani löytyy yksi sellainenkin ja kun muu perhe ei ole kotona, niin menen sen eteen istumaan kitara sylissä ja soitan niin kovaa kuin korvani vain kestävät. Se on edelleen suurinta parhautta eikä mikään keinokuorma/kaiutinsimulaatio tule koskaan korvaamaan sitä!
 
Hiljaiseen soittamiseen ja nauhoittamiseen Torpedo Live on kuitenkin parasta mitä rahalla saa - olettaen, että et halua luopua putkivahvistimestasi. Rahasta puheen ollen, Thomann pyytää Torpedo Livestä 899 €. Onko se sitten paljon vai vähän? Väitän, että jos seinälläsi on useita niin sanottuja tonnin kitaroita, niin se on vähän. Kehotan ainakin harkitsemaan yhden niistä uhraamista ja Torpedo Liven hankkimista.
 
Laitteessa on tuuletin ja sitä on haukuttu kovaääniseksi. En tiedä siitä, sillä 100 watin Mesa-Boogie Stiletto master klo 11 ja gain klo 10 ei vielä käynnistä Torpedo Liven tuuletinta ja riittää omiin sounditarpeisiini (headroom ja dynamiikka).
 
Torpedo Liveen voidaan kytkeä myös 4 ohmia, mutta silloin pitää olla myös 4 ohmin kuorma (joko kaiutinkaappi tai erillinen keinokuorma), koska silloin Torpedo Live ei toimi keinokuormana mutta kylläkin kaiutinsimulaattorina eli eräänlaisena erittäin kehittyneenä DI-boxina.
 
Torpedo Livestä löytyy kaiken päälle myös pääteastemallinnoksia:
Single Ended - Class A with 6L6
Single Ended - Class A with EL34
Single Ended - Class A with EL84
Single Ended - Class A with KT88
Push-Pull - Class AB with 6L6
Push-Pull - Class AB with EL34
Push-Pull - Class AB with EL84
Push-Pull - Class AB with KT88
Näitä en ole vielä päässyt kokeilemaan. Multa löytyy putkivahvistin, jonka pääteasteen saa mykistettyä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi hankkia oikeilla liittimillä varustettua kaapelia Torpedo Liven ja kyseisen vahvistimen väliin. Torpedo Liven takana on line in -liityntä, mutta se ei ole XLR- vaan plugi-liittimellä. Palaan siis tähän asiaan myöhemmin.
 
YouTubesta löytyy melkoinen määrä demoja. Tässä pari äkkiä poimittua esimerkkiä:
 
"Pakollinen" Ola Englund -räimintä:
https://www.youtube.com/watch?v=vnxWVN9Tsfw
 
Mies, Telecaster, VOX ja jaloissa pyörivä koira:
https://www.youtube.com/watch?v=LG9DY2xV15g
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=230116