Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:miksaajasetä
Alue:Livetoiminta
Aihe:5 hengen bändin monitorointi
Aika:07.12.2015 11:54
Hyviä pointteja on jo yllä sanottukin moneen kertaan.
 
Minusta kannattaa ihan ensiksi miettiä se, mitä oikeasti tarvitaan ja se, mikä on budjetti. Eli tarvitaanko tosiaan langattomia monitoreita ja pitääkö jokaisella olla oma miksaus. Jos tarvitaan ja pitää, niin mikäs siinä sitten - euroja vain palaa aika tavalla.
 
Lähtökohtaisesti tarvitaan mikseri, jossa on riittävästi AUX-lähtöjä - eli käytännössä joko digimikseri tai erillinen analoginen monitorimikseri. Lisäksi tarvitaan yksi langallinen in ear -systeemi ja neljä langatonta in ear -systeemiä, joista sellaiset, joita uskaltaa suositella, liikkuvat noin 1000€:n hintaluokassa per kanava. Kaapeleineen ja mahdollisine antenniyhdistimineen liikutaan tosiaan siellä 6k€:n luokassa.
 
Jos tuosta haluaa lähteä tinkimään, ainakin seuraavia vaihtoehtoja voi miettiä:
 
- Olisiko langallinen monitorointi vaihtoehto useammalle? Kuten jo edellä sanottiin, jos kitara on joka tapauksessa langallinen, ei monitorointijohdon enää pitäisi lisätä ongelmia. Lisäksi taajuuksien hallinta on paljon helpompaa, jos käytössä on vähän radiokanavia.
 
- Jos ei langallinen monitorointi ole mahdollista, kelpaako useammalle bändiläiselle sama miksaus? Tällöin selvittäisiin yhteisellä lähettimellä, ja vain vastaanottimia tarvittaisiin enemmän.
 
- Onko mahdollista toimia niin, että mikserissä tehdään "perusmiksaus", jonka päälle jokainen voi lisätä tarpeen mukaan omaa lauluaan tai instrumenttiaan? Silloin yhden AUX-liitännän perään voisi laittaa useamman monitorilähettimen, ja jokainen kuulisi kuitenkin kunnolla tärkeimmän eli itsensä.
 
Edullisimmillaan tuon viimeisen kaltaisen systeemin voisi rakentaa yksinkertaisilla kuulokevahvistimilla, joihin liitettäisiin toiseen kanavaan mikserin AUX-lähtö ja toiseen halutun kanavan DI-lähtö. Tällöin kuulokevahvistimen balanssisäädöllä voi valita, kuinka paljon tulee yhteistä miksausta ja kuinka paljon omaa ääntä. Tuossa vaihtoehdossa joutuu tietenkin tyytymään monokuunteluun, mutta hintakin on yhteensä satoja euroja eikä tuhansia.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=230054