Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Onko kitaramikkien vaihtamisessa järkeä vai ei?
Aika:02.12.2015 12:19
Moi.
 
B.C Rich tuotannosta ei ole niinkään omakohtaista kokemusta, mutta mikkien vaihtelusta enemmän.
 
Kuten olet huomannut, mielipiteet ovat kuin kakkosreikä, jokaisella on omanlaisensa.
 
Toiset vain perustelevat mielipiteensä kenties paremmin kuin toiset ;).
 

 
Tokihan magneettimikrofonin vaihtaminen soundiin vaikuttaa, instrumentissa kuin instrumentissa, mutta koska variaatioita sekä mikkien sisällä että ketjun muissa lenkeissä on kuitenkin lukematon määrä, on äärimmäisen haastavaa ennalta-arvioida josko vaihto johonkin tiettyyn tuottaa euforian, vai josko lopputulos on vaan erilainen.
 

 
Toisin kuin esim. virityskoneistojen ja tallan vaihto-operaatioissa yleensä, mikkisouvin tekee haastavaksi se ettei kohtuuhintaan pysty eri mikkejä testailemaan juuri sillä omalla setupilla.
 
Uuden kun kolvaa kiinni -vaikkei pitkänäköisesti piuhaa katkaisisikaan- tipahtaa jälleenmyyntiarvo välittömästi ~10-50%.
Varsinkin useampimikkisissä kepukoissa on rahanmeno pidemmän päälle turhauttavaa kun jatkuvasti karkuun kipittävää Graalin maljaa metsästetään.
 
Aikoinaan 80 luvulla kun mikkejä piti ruveta tekemäänkin, elättelin ajatusta mikkipankista, josta voisi normaalia 2% OVH:sta korvausta vastaan vuokrata mikkejä testikäyttöön, mutta pikainen markkinatutkimus osoitti homman mahdottomuuden.
Mikit olisi pitänyt saada testiin alle postikulujen tai täysin ilmaiseksi, ja testimikit olisi pitänyt saada ostaa asiakkaan sopivaksi katsomalla hinnalla.
Koska kyseessä ei ollut yritys myydä (muita kuin omaa tuotantoa olevia) mikkejä, vaan tuottaa palvelu, ei moiset kohderyhmän esittämät vaatimukset käyneet järkeen.
Joten vuokrausajatus jäi, kuten jäi muista syistä mikkien valmistaminenkin.
 

 

 
pasi1970: Olen lukenut lukuisia artikkeleja netistä kitaran mikkeihin liittyen. Mitä enemmän asiaan tutustun, sitä enemmän epävarmuuteni kasvaa: onko mikkien vaihto sittenkään ratkaisu probleemaani.
 
Myös kitaran kiertäminen on ollut aikojen saatossa ongelmana, joten se nyt ainakin lienee huonolaatuisten mikkien (tai niiden käämeissä olevan lakan/vahan vähyyden) syy.

 
Tuo kiertoherkkyys, tai lähinnä hallitsematon kierto koska kierrossa sinänsä ei ole mitään pahaa ;), on se yleisin järkisyy miksi passiiviset ensiasennusmikit vaihtoon menevät.
 

 

 
pasi1970: Jos nyt kuitenkin päädyn ostamaan kitaraani uuden/uudet mikit, mitä suosittelisitte, kun genre vaihtelee metallista melkeinpä tanssimusiikkiin? Oma soundimakuni kallistuu hieman tummemman soinnin puoleen, mutta kertokaa mielipiteenne, olisiko jokin tietty merkki/malli kokemuksienne mukaan se paras kompromissi tähän genrelaajuuteen.
 
Vaikka EMG85:n jo kerkesit hylkäämään, olisi ainakin omasta mielestä varsin varteenotettava aikakautensa edustaja.
 
Super Distortionin kanssa varmasti niitä eniten käytettyjä mikkejä aikojen saatossa.
 
Soundipolitiikka on toki elänyt vahvasti koko sähkökitaran elinkaaren ajan, joten ajanjaksosta/genrestä johon lähinnä tähtäät on suunnattomasti merkitystä ehdokkaiden rajaamisessa.
 
Internet tiesi kertoa että ennen 80 luvun puoliväliä kun BC Rich aloitti mikkituotannon, ainakin Jenkkilän versiot olivat lähinnä DiMarzioilla varustettuja, joten en välttämättä sulkisi sitäkään osastoa pois laskuista.
 

 
pasi1970: Niin ja kitara on B.C.Rich Bitch (NJ) eli ei mikään laadukkain keppi, mutta tietojeni mukaan tuolloin 80-luvulla näitä tehtiin vielä kohtuullisen hyvällä laadulla. Tietääkseni puu on mahonkia. Mikkien merkkiä en tiedä (kaksikelaiset aktiivit).
 
Onko mikit oikeasti aktiivit?
Eli mikeille menee virtapiuha.
 
Tuohon aikaan oli "budjettiluokan" soittimissa ääriharvinaista että mikkeinä olisi olleet aktiivit, ellei sitten EMG:t.
Epoksiin valetulla etusella varustettuja passiivimikkejä ja ulkoisella aktiivielektroniikalla varustettuja olikin sitten vaikka kuinka ja paljon.
 

 
Josta päästäänkin oivaa aasinsiltaa pitkin jo aiemminkin mainittuun:
 
trih: Koska kyseessä on 80-luvun japanilainen (?) Bich niin ensimmäiseksi katsoisin että on juotokset kunnossa ettei ole oikareita tms. kun on aktiivielektroniikkakin. Itse olen paria japanilaista 80-luvun Bichiä soitellu ja se missä oli etuaste kaikkine säätöineen oli hiukan haastava jos ei tiedä miten kaikki puolitukset + vaiheenkäännöt menee.
 
Tuohon(kaan) aikaan ei ollut ollenkaan sanottua että aktivielektroniikka valmistusmaasta riippumatta olisi tehtaalta lähtiessäänkään ollut täydessä iskussa, kaikenlaista soundi-ominaisuutta ja kiertoherkkyyttä ilmeni yllinkyllin.
 
Joten itse lähtisinkin ensin tutkimaan josko aktiivielektroniikka on kondiksessa vai ei.
Jo senkin takia että uusien mikkien ominaisuuksista ei vikapäällä elektroniikalla pääse nauttimaan.
Ellei kytke suosiolla passiiviksi.
 

 
Onnea ja menestystä kokeiluillesi.
 
Se täytyy kyllä näin lopuksi sanoa että aivan uskomattoman kauan olet malttanut mikkien vaihtoa lykätä.
Yleensä aloitteleva kitaristi vaihtaa mikit ekan puolen vuoden sisään, ellei sitten jo ennen kun on edes alkuperäisillä kokeillut :).
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=230015