Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:tepposal
Alue:Koskettimet
Aihe:Kielten resonointi oikeassa pianossa vs digipiano
Aika:19.11.2015 10:52
Pakko vastata tähän vaikka heitänkin alkuun osittain mutu-tietoa. Joku voi kiinnostuessaan tutkia tarkat specsit esiin eri vehkeistä.
 
Mutta ei tuo sympaattinen resonanssi ole sampleilla toteutettu, siinä ei olisi mitään järkeä. Kuten jo pääteltiin, se vaatisi järjettömän määrän sampleja eri kosketinkombinaatioiden ja dynamiikan vuoksi. Sama kuin väittäisi, että kun soitat digipianosta kaksi tai useamman koskettimen yhtaikaa niin nekin kombinaatiot olisi sämplätty erikseen.. Paitsi että nämä resonanssit eivät ole säplätty alkuaankaan, toisin kuin yksittäiset koskettimet. Jos resonanssit olisi sämplätty niin ne myös söisivät soittimen polyfoniaa. Ja jos ne olisi sämplätty kromaattisesti samaan tyyliin kuin normaalit äänet, ja siitä kasattaisiin ne "resonanssikombinaatiot" aina kullekin yläsävelyhdistelmälle, niin ne söisivät sitä enemmän polyfoniaa.
 
Väitän, että sympaattinen resonanssi on helposti toteutettavissa mallintamalla. Se on ikäänkuin tietynlainen kaikuefekti, tosin paljon sofistikoituneempi, koska se reagoi vain tiettyihin yläsäveliin ja äänen kerrannaisiin, riippuen mitkä koskettimet on pohjassa. Jos miettii pianon fyysistä olemusta niin sen koppahan on periaatteessa kuin suuri jousikaikulaite, jossa kielet ovat niitä jousia. Laitapa pedaali pohjaan ja koputa pianoa tai huutele luukusta sinne sisään - se kaikuu.
 
Jo minun 20v vanhassa Korg Trinityssä oli "Piano Body / Damper" -efekti, joka siis imitoi pianon rakenteellista kaikua. Siinä se taisi iskeä peliin vain pedaali pohjassa ja siinä mielessä nämä nykyiset vermeet ovat paljon pidemmälle vietyjä, koska ne reagoivat yksittäisiin ääniin ja kaikkiin variaatioihin. Mutta idea on sama.
 
Se, missä uskoisin olevan paljonkin vaihtelua laadullisesti, on eri soitinten resonanssinmallinnusalgoritmeissa. Tavallisia kaikulaitteitakin löytyy vähän joka hintaluokkaan "ilmaisista" monen tonnin laitteisiin. Veikkaan, että jossain alta tonnin Casiossa on algoritmit ja prosessointivoima sillä tasolla, että kyllä sieltä jotain resonanssia tulee, mutta kalliimmissa laitteissa tämäkin on voitu toteuttaa huomattavasti paremmin.
 
Mielenkiinnosta testasin vaimon Yamaha NU1:n hybridipianossa tätä ominaisuutta ja kuulosti erittäin vakuuttavalta ja reagoi hyvin luonnollisen oloisesti.
 
Bronks: Jepsan. En sentään ihan keltanokka ole keikkapianojen pökkimisessä, mutta jostain syystä mulle oli pesiytynyt väärä käsitys tuosta. Mulla on nelisen vuotta vanha Yamahan CP5, mutta en ole ikinä edes tuota ominaisuutta koeajellut. Mulla oli sellainen käsitys, että kone syöttää samaa resonanssisamplea riippumatta siitä, mitkä koskettimet alas iskettävän lisäksi ovat alhaalla.
 
Kunnioittaapa täytyy insinöörejä, sillä jo matemaattisestikin yhtälö on melkoinen, jos ajatellaan, että pelkästään kosketusvoiman huomiointi vaatii toistakymmentä samplea kosketinta kohtaan, lisäksi sustain- ja puolisustainominaisuudet sekä resonanssit eri kosketinkombinaatioin. Huh.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=229873