Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:jyrkiii
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:A=432Hz, kommentteja?
Aika:20.10.2015 21:44
ituvirtanen: Vaikea oli tarkistaa lähteitä, kun sellaisia ei ollut. Sivun sisältö oli aivan täyttä huuhaata. Artikkelin kirjoittaja oli kyllä harvinaisen innostunut new age -meiningistä ja perusteli touhua numerologialla ja alkeellisella matikalla. Tämä sankari yrittää niputtaa maailman harmonian länsimaiseen temperoituun skaalaan ja mailimittoihin. Hieno homma.
 
Asiaan: Virittäminen toiseen vireeseen on ihan oma, vapaa päätös. 440 Hz on siksi kätevä, että yhtyesoitossa yhteinen vire on tarpeen. Monet instrumentit on myös helpompi suunnitella tiettyyn vireeseen kuin ihan mihin tahansa. Sopimuksella oli ihan käytännön tausta.
 
Hahmotan kyllä kirjoittajan alkuperäisen ajatuksen. Virekokeiluja voi helposti havainnollistaa soittamalla sama kappale yksinkertaisesti eri sävellajissa. Pelkästään äffän ja fissän ero on (erityisesti kokonaisella pändillä) aikamoinen. Kannattaa kokeilla nauhoittaa kaksi versiota ja kuunnella niitten eroja jälkeenpäin (yläsävelsarjat jne.). Tai soittaa joku kappale kaikista sävellajeista ja etsiä niistä parhaan kuuloinen. Kuutamosonaatti ei ole vahingossa C#-mollissa.

 
Suunnittelen tekeväni tuon taustatyön ja ksrtoittavan lähteet. Tutkija kun olen luonteeltani. Tähän mennessä psykologinen osuus tutkintaa on ollut mielenkiintoinen. Tässäkin kumoat yhdellä hujauksella koko tuon pitkällisen ja perusteellisen tekstin ehkä koska new age tms. Kysehän on old agesta. Tuo 440Hz on sitä new agen aikakauden taajuutta. Nyt yritetään palata harmoniaan joka oli mm vanhoissa soittimissa ennen 1955. Onhan sekin argumentti että on helpompaa virittää samaan taajuteen helposti, mutta miksi 440Hz A? Miksi soittimet on suunniteltu tuohon vireeseen. Koska standardi. Miksi se standardi? Koska se vaan on. Ei tuo ole mikään perustelu.
 
"Oma päätös" on huono perustelu, jos valitset saman kuin mihin soitin on suunniteltu. Oma päätös on valita taajuus sen mukaan mikä on miellyttävä.
 
Tässä on hyvin esitelty tuota eroa. Ks. videon kommentteja myös. https://www.youtube.com/watch?v=CUvFXJ2ePwo
 
Toki A=440Hz taajuus on ok. Mutta tuo 432Hz A vaan on paljon miellyttävämpi. Motivaatio mulla tähän tutkimiseen on tuo: Haluaisin kuulla A=432Hz musiikkia. Harmiksi vaan lähes kaikki mitä on saatavilla on Amerikan standardin mukaista. Ei sellaista joka kuulostaa miellyttävimmältä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=229552