Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:finlanderr
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Vinkkejä Ibanez RG:n mikittämiseen
Aika:09.10.2015 11:55
Groke: Jotta humpparin kaikki 6 - enemmän tai vähemmän toimivaa... - vaihtoehtoa saisi käyttöönsä, tulee kyseisen mikin johdotuksen olla tyyppiä 4+1. Eli käytännössä 4 värillistä johdinta + se aina maahan menevä paljas johdin. Tarvittaessa mikin saattaa kyetä modaamaan useampijohtimiseksi, aina tietenkin omalla vastuulla.
 
Voi hyvinkin olla, että suurin osa lisäsoundeista olisi omaan korvaasi käyttökelvottomia ja/tai keskenään liian samankaltaisia. Mutta joka tapauksessa, ainakin teoriassa kahdella humpparilla on mahdollista saada 156 soundillisesti - enemmän tai vähemmän... - erilaista yhdistelmää. Siis silloin, kun:
* mikit voivat olla keskenään rinnan/sarjassa
* mikkien välinen vaihe on oletus/käännetty
* humpparin sisäiselle johdotukselle on kaikki 6 vaihtoehtoa.


        ---------------------------------------
                             Ph   S/P
        ---------------------------------------
        B        6                      =     6
          N            6                =     6
        B N      6  x  6  x  2  x  2    =   144
        ---------------------------------------
        Uniikkeja yhdistelmiä:              156
                                            ===

 

 
Vaan harvapa noita kaikkia viitsii/ehtii/jaksaa käydä läpi... Jos humppareilla onkin lisäsoundeina vain pelkkä puolitus, tai vaikkapa vain pelkkä kelojen rinnankytkentä, niin silloin tuo 6 vaihdetaan tietenkin 2:ksi. Jolloin saadaan "vain" 20 enemmän tai vähemmän käyttökelpoista soundia. Tai 12, jos joko sarjakytkennän tai vaiheenkäännön jättää pois. Tai 8, jos ne molemmat jättää pois.
Humpparien välistä sarjakytkentää harva kait tarvitsee, ellei sitten jotain aivan äärimörkö-metallia harrasta, tai muuten vain hae muhjusoundia... Puolitetuilla humppareilla sarjakytkentä kenties saattaa jopa toimiakin, ainakin todennäköisemmin (kuumempi, vähemmän trebleä). Etenkin jos on puolitettuna käyttökelvottoman ohut ja heikko soundi.
 
Eräs simppelimpi tapa on esim. Tone-potikkaan integroitu kytkin, jonka nostamalla molemmat humpparit puolittuvat. Jolloin saadaan yhteensä 6 soundia. Kuten tässä kitarassa: http://www.ibanez.co.jp/products/eg … series_id=27&data_id=236&color=CL01
 

 
Tuo 156 soundia vaatisi esim. 3-asentoisen mikinvalitsimen lisäksi yhden vaiheenkääntökytkimen, yhden sarjassa/rinnan-kytkimen, sekä kaksi 6-asentoista kiertokytkintä "humppari-moodille". Eli ei ehkä aivan optimaalinen keikkakitaraksi...
Mutta omaksi soundienhaku-viritelmäksi, studiokitaraan, kotikikkailuun tms. kenties. Kunhan vain kytkimien oletusasetukset olisivat selkeästi merkittyjä.
 
Jos tuo määrä ei riitä (More is more!), niin vaiheenkäännön, eli siis yhden mikin polariteetin kääntämisen voisi vaihtaa 3-asentoiseksikin, jolloin olisi lievempi välimuoto käytettävissä (HOOP, Half-Out-Of-Phase, Partial Phasing). Se on muuten aivan sama juttu, paitsi että on lisätty yksi konkka ja joskus vastuskin. Näin saadaan mukaan enemmän matalia taajuuksia. Tämä asento vaikuttaa yksittäisenkin mikin soundiin, konkasta johtuen.

 
Mulle riittää kaulahumpparin puolitus jonka olen toteuttanut push-pull -potilla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=229400