Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:RaskasMielinen
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kitaran säätämiseen apua!
Aika:28.08.2015 22:24
Tuoppi99: Eli pitäisi säätää tallasta nyt? Sillä kaulassa on koveruutta kyllä omasta mielestä tarpeeksi kun olen kaularautaakin säätänýt?
 
Vai onko jo liikaakin? En tiedä, mutta kysyn siksi, että olen ostanut aika monta kitaraa käytettynä ja vieläpä useammalta todella hyvältä soittajalta. Silti useimmat ostamani kitarat ovat olleet aivan päin helvettiä säädöissä - siis niin päin helvettiä, että kyse ei ole enää makuasiasta. Jos kitaran kaula muistuttaa jousipyssyä, niin se soveltuu ainostaan nuolten ampumiseen. Ehkä juuri siinä on syy sen kitaran myymiseenkin. Lisäksi säädän kavereideni kitaroita. Heistä kaikki ovat minua parempia soittajia, mutta säätämisestä vaan ei meinaa tulla niin mitään. Etenkin siinä kaularautaan koskemisesa on mukama jotain maagista.
 
Neljänneskierros enintään kerrallaan (sen jälkeen kun ottaa kiinni, jos on ollut aivan tolkuttoman löysällä), viritetään, annetaan asettua, kokeillaan ja jätetään tai säädetään taas jompaan kumpaan suuntaan. Kiristetään niin kaula suoristuu ja löysätään niin menee koverammalle eli jouskarimmalle. Jos kiristää liikaa, niin ensin alkaa särisemään ekalta nauhalta ja lopulta kun kaula menee kuperalle eli alkaa muistuttamaan tunturia, niin särisee keskeltä. Liian kovera eli jouskari kaula puolestaan saa aikaan sen, että vaikka keskeltä kielet ovat liian ylhäällä, niin särisee viimeisellä nauhalla.
 
Itse siis säädän melkein suoraksi, eli reliefi ei ole millejä, vaan joku 0,2 milliä kasinauhan ja paksuimman kielen välissä, kun ekalla nauhalla on capo ja vikalla sormi.
 
Jos on uusi kitara, niin nauhat tai tallapalat eivät ole kuluneet, mutta kitarassa voi olla vikaa satulassa tai sitten joku nauha on jäänyt liian ylös. Silloin ei ole muuta tehtävissä kuin viedä kitara huoltoon, jos ei itse osaa - ja senkin oppii, mutta kannattaa perehtyä asiaan ensin ja harjoitella sitten johonkin ritsaan. Kalliimpien kitaroideni nauhoihin en koske itse.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=228998