Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Hanuriin
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Kotistudion rakentaminen (hankintalista koottuna)
Aika:24.07.2015 10:03   (muokattu 24.07.2015 14:12)
Spedemix: Hmm, mielenkiintoista. Oma kokemukseni nimittäin kulkee myös Mikaelia korreloiden. Oma kokemukseni menee jokseenkin sillai että se kaikuva olkkari ei välttis kuulu siinä yhdessä raakana äänitetyssä akkariraidassa soolotettuna, mutta kun rupeat stäkkäämään ja kompuroimaan noita raitoja, pikku hiljaa se olkkari rupeaa nostamaan päätään sieltä musan seasta. Etenkin siinä leadilaulussa jota joissain genreissä kompuroidaan aika rankasti mä olen montaa kertaa joutunu kiroamaan tämmösien olkkarilaulujen suhteen.
 
Onneksi tuo akkari/lauluskenaario on kohtalaisen helppo pitää hallussa. Yleensä me ei nimittäin haluta laisinkaan kaikua tämmösiin raitoihin. Lisäksi kun ei kerta työskennellä bassotaajuuksien kanssa, oivallista laulu-, ja akkarisaundia saa vaikka huoneessa joka on vuorattu patjoilla :)

 
Yleensäkään raitojen soolotettuna kuuntelemisessa ei ole mahdottomasti järkeä minusta ellei nyt ole siivoamassa jotain naksahduksia tai vastaavaa hommaa tekemässä. Miksausvaiheessa pitää joka tapauksessa keskittyä siihen, miten raidat toimivat yhdessä. Monesti esimerkiksi juuri akkareista joutuu equttamaan alapäätä pois, että bassolla on paremmin tilaa ja sen jälkeen akkarin soolotettuna kuunteleminen ei ole juurikaan palkitsevaa.
 
Minusta äänitys on mennyt jotenkin pieleen, jos raidat eivät kestä vähintään keski-kohtalaista kompressointia/lyttäämistä. Aina pitäisi pystyä löytämään sellainen mikki-gain-sijoittelu-yhdistelmä, että hyötysignaalin suhde kaikuihin tms heijastuksiin on riittävän hyvä. Välttämättä se herkin mahdollinen mikki ei ole aina paras mahdollinen valinta.
 
Miksi leadivokaalit eivät sitten ole kestäneet kompressointia? Liikaa dynamiikkaa suorituksessa vai heitteleekö etäisyys mikkiin holtittomasti laulajan ollessa n.s. fiiliksissä? Pelkän kompressoinnin sijaan tai kanssa kannattaa käyttää myös voluumiautomaatiota, jos on älyttömiä piikkejä tai liian hiljaisia osuuksia.
 
Kaiken kaikkiaan sanoisin, että jos kerran kitaristit ja muut soittajat joutuvat treenaamaan saadakseen osuutensa äänitettyä, ei ole liikaa vaadittu, että laulaja treenaa mikrofoniin laulamista äänittämistä varten! Se on helpoin ja edullisin keino vähentää säätämisen määrää miksausvaiheessa.
 
Näillä keinoin ja maalaisjärkeä käyttäen pystyy hyvin äänittämään laadukasta jälkeä ihan normihuoneissa, joissa on matto lattiassa ja vähintään nyt joitakin huonekaluja estämässä mahdottomia kaikuja.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=228530