Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Spedemix
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Äänikorteista, muuntimista, etusista ja laadusta
Aika:11.07.2015 00:35
northern: Aihetta sivuten, itteäni kiinnostais kuulla että millanen se ero on oikeasti halvan ja kalliin etuasteen välillä, mutta ei tahdo löytyä ääninäytteitä. Kyllähän noihin saa monta tonnia halutessaan upotettua rahaa mutta kiinnostais kuulla onko se ero oikeasti sen arvoista. Löytyy kyllä ääninäytteitä missä on vertailtu samassa hintaluokassa pyöriviä etusia, muttei sellasia missä on joku halpa USB ja monen tonnin putkivempain.
 
Ganesha puhuikin jo noista "puhtaiden" etareiden eroista. Paremmat etarit kohisee vähemmän.
 
Sit kun mennään värittävien etareiden maailmaan niin usein joku 1073:lla äänitetty raita kuulostaa mehukkaammalta ja "valmiimmalta" kun taasen joku perus USB-kortin etari kuulostaa tosi vanillalta. Leijonaosa meidän lempimusiikista on äänitetty tällaisten värittävien etareiden läpi ja näiden saundi kuuluu läpi levyn.
 
Esimerkiksi amerikkalaisen rockmusiikin kirkkaus ja presenssi tulee paljolti siitä että levyn kaikki raidat on äänitetty 1073:lla. Ja monien soul-levyjen ja vaikkapa Sinatra-äänitysten saundi tulee jostain UA-610 -tyyppisestä putkietuasteesta. Itse en ainakaan tiedä miten toisintaa tätä vaikkapa EQ:lla. Tosin sitä pystyy toisintamaan jonkin verran käyttämällä vaikkapa plugarimallinnuksia näistä etareista. Esim Universal Audion Neve 1073 -plugari on jo sen verran lähellä hardista että paikoitellen käytän sitä substituutiona: renderöin vaikka virveli-, tai lauluraidan sen läpi jos havaitsen että kyseinen raita näyttää olleen äänitetty jonkun värittömän etarin läpi.
 
Ja syy siihen miksi ylipäänsä käyttää tämmösiä etareita änittäessä on se, että kun aloitat miksauksen ja nostat faderit ylös, raidat tuntuvat blendautuvan jo lähtökohtaisesti paremmin yhteen. Lisäksi vaikkapa läpeensä 1073:lla äänitetty rockbiisi kuulostaa jo lähtökuopissa enemmän rockilta.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=227542