Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Kelluvan tallan vireongelma (Gotoh GE1996T)
Aika:18.06.2015 16:55
koppalakki: Tämähän on vaan kelluvien tallojen ominaisuus eli ei mitään vikaa.
 
Autoille on täysin normaali ominaisuus, että ne kuluttavat polttoainetta ajamisen aikana. Toisaalta, jos se kulutus on selvästi tavanomaista suurempi, ei voida enää puhua pelkästä ominaisuudesta.
Eli jossain kohtaa homma alkaa kyllä haiskahtamaan enemmän vialta, kuin ominaisuudelta. Eikä niin, että jopa 20 l satasella kuluttava, uudehko pikkuauto saisi yhä vain maininnan "ajonaikainen polttonesteen kulutus on autojen ominaisuus, eli ei mitään vikaa.". ;-)
 
Noh, varmaankin tarkoitit lähinnä sitä ilmiötä, että vire laskee venytysten aikana. Ja juuri niinhän käy joka ikiselle vapaasti kelluvalle tallalle. Vähintäänkin muutamien senttien* verran. Vaikka kuinka olisi viimeisen päälle OFR, Edge, Schaller tai Gotoh kyseessä. Se siis on täysin normaali luonnonilmiö. Eli jopa sähkökitarat noudattavat fysiikan lakeja. Ainakin useimpia niistä. :-p
 
* Normaalistihan jokainen kitaran nauha on pianostakin tutun tasavireen (Equal Temperament) mukaisesti tasan 100 c. Tai se on ainakin tarkoitus, käytännössähän voi kyllä olla useidenkin senttien heittoja siellä täällä pitkin otelautaa, erinäisistä syistä. Mutta tuskinpa koskaan pariakymmentä senttiä kuitenkaan.
 

 

 
Eli jos vire muuttuu suuruusluokkaa 20 c + lisäksi on ongelmia pelkästään ylöspäin kampeamisessa, niin aivan kaikki ei taida olla niin kuin pitäisi. Ainakin jos on oikein säädetyistä laatuvermeistä kyse. Se on sitten eri asia, jos onkin kyseessä joku ritsa, jossa on "tinafloikka" tms. Tosin empä kyllä osaa sanoa, että mikä senttimäärä heittoa - siis kampeamisen jälkeen - vielä lasketaan normaaliksi.
 
Laitan alle linkin erään hepun blogiin hieman asiaa viistäen. Eli kelluvan tallan stabilointi jousien kaveriksi lisättävillä "iskareilla". Ideanahan tässä ei tietenkään ole korjata jotain olemassaolevaa vikaa, vaan vain parantaa täysin normaalisti toimivan ja oikein säädetyn kelluvan tallan vireenpitoa vielä entisestäänkin: http://branchi11.blogspot.fi/2015/01/goldo-backbox.html
 
Ibanez Lo Pro Edge:
* Detuning while bending is still happening and is still audible but less than before (on average 3 cents on tuner instead of 6-7 that were before)
* Return to zero point after pull-up is much better and pitch change is not audible anymore (on average less than 2 cents on tuner instead of 4 that were before)
 
"Note that my tuner has 13 cents between each half-note (E and F, F and F#, etc).". Täh? Tähän asti vaikutti täysin selvältä tekstiltä. Olisikohan typo, eli pitäisikin olla 13 steps. Tosin miten hän silloin mitään 2 c eroja mittaisi... Eli tämä juttu meni itseltäni kyllä yli ymmärryksen.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=228242