Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Funkånaut
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Askarruttavia kysymyksiä soittimista?
Aika:26.05.2015 23:30   (muokattu 26.05.2015 23:30)
oh1xe: Pikän aikaa on kysymykset vaivanneet mieltä. Asiaan:
 
1. Kuka ja miksi on merkannut kitaran kaulaan otemerkinnät kohtiin 3,5,7,9,12?
-mikä on näissä logiikka.

 
Vaikea sanoa että kuka, mutta yksi syy juuri noille nauhaväleille merkkaamiseen on symmetria. 12:nauhasta alkaa uusi oktaavi, josta lähtien nauhoilla 12-24 nauhamerkit toteutuvat samalla tavalla kuin välillä 0-12.
 
2. kitaralla kuitenkin pystyy soittamaan, vaikka "mustat ja valkoiset koskettimet" puuttuvat, pianon koskettimissa pitää olla mustia ja valkoisia. Kannen takana ne on kuitenkin saman levyisiä ja värisiä; -sointukuviot ovat kannen takana samanlaisia, soitti sitten miltä sävelkorkeudelta tahansa.
Molli on xooxooox ja duuri soinnut on xoooxoox, eli pitää osata laskea kahteen ja kolmeen, niin on kaikki molli ja duurisoinnut opittu..
Miksi pianossa pitää olla mustia?

 
Auttaa hahmottamaan, mitkä nuotit ovat korotettuja/madallettuja. Sävelethän ovat C-D#/Db-D-D#/Eb-E-F-F#/Gb-G-G#/Ab-A-A#/Bb-H(tai B)-C. Toisin hahmoitettuna Valkoinen(C)-musta-valkoinen(D)-musta-valkoinen(E)-valkoinen(F)-musta-valkoinen(G)-musta-valkoinen(A)-musta-valkoinen(H/B)-valkoinen(C) Ja, voisi olla vaikea hahmottaa missä mennään koskettimistolla, jos olisi ainoastaan valkoisia koskettimia.
 
3. syntikoissa transporointi menee pykälittäin 1-11 ylös tai alas. Melko selkeää. Vaan miksi pitää olla puolia ja kokosävelaskeleita? E-> F on mulle 1 pykälä ylöspäin, mutta onko se muusikolle koko vai puolikas
 
E->F = Pieni sekunti, F->G suuri sekunti, sillä mikäli F:stä siirryttäisiin pieni sekunti ylöspäin, niin päädytään säveleen F#/Gb eikä suinkaan säveleen G.
 
4. Miksi vaikka Suvi Teräsniskan biisit on levytetty lähes kaikki pykälän verran "normaalista" sivuun? Hm tai C#m, Abm, tai F#. Ei tietenkään Cm tai Am.
Onko solistin ääniala niin tiukka?

 
Jos se kuulostaa paremmalta. Käsittääkseni esmes jotkut kosketinsoittajat tykkäävät soitella noilla mustilla koskettimilla.
 
6. Miten kultaisessa harmonikka kilpailussa ei tarvita nuotteja, vaikka biisit arvotaan?
 
Jos arvottavat biisit ovat soittajilla etukäteen tiedossa, niin ulkomuistista varmaan sitten vedellään. Ei sen kummempaa. Esimerkkinä, jos tietää että joku Chopinin 11 etydistä pitää soittaa ilman nuotteja, niin voi opetella ne 11 etukäteen ja on valmis mihin tahansa niistä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=228021