Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Vaahteralankkuja tori.fi
Aika:28.04.2015 08:31
Moi.
 
No Compromise: Kiitos kaikille vastanneille!
 
Aluksi aattelin että niistä voisi ite koittaa jotain tehdä mutta en saa niitä lankuksi järkevästi eikä ole aikaa rakennellakaan just nyt.
 
Jos ei joku niistä lähiaikoina innostu niin menköön sitten polttoon, pihapuutahan ne on enkä osanne arvioidakaan laatua näin hyvin kuin mitä kuvailitte hyvän materiaalin olevan!
 
Kiitos vielä.

 
Ole hyvä.
 
Tori.fi tai mnet tori -ilmoitus vaikka tarjouksen mukaan toisi kenties kympin tai pari.
Tai kahvipaketin.
Ei se ota jos ei välttämättä annakaan.
 
Toisaalta, jos saat lankuiksi, kestää vuosikausia ennen kuin pääset niitä mahdollisesti käyttämään joten rakentelurajoittuneisuus juuri tällä hetkellä on sivuseikka ;).
 

 

 
Lightning: Ostaisin tukit heti jos olisin lähempänä.
 
Loimaan likeltä tarjottiin noin kuukausi sitten vastaavia pihavaahteran runkoja, onko paremman matkan päässä?
En kyllä mene vannomaan onko rangat vielä tallessa vai klapeina, enkä sen tarkemmin kysynyt hintaa.
 
Lightning: Ymmärrän että ammattilaiset hommaa puut valmiina, niin voi keskittyä olennaiseen.
 
Puut väärin valitsemalla menee koko jatkojalostukseen käytetty aika ja vaiva pelastusarmeijalle, joten ulkopuoliseen arvioijaan tukeutuminen olisi harrastelijalle huomattavasti ammattilaista tärkeämpää.
Ammattilainen voi sitten käyttää hyväkseen ammattitaitoansa ja tehdä löytöjä.
 

 
Lightning:Tiiän että porukka (ainakin harrastelijoissa) jakautuu aikalailla kahtia tässä: toiset hommaa puut isolla rahalla ulkomailta ja toisille käy puoli-ilmaiset suomalaiset puut.
 
Kerroppa mistä noita kotimaisia puoli-ilmaisia soitinrakennukseen kelpaavia puita löytyisi?
 
Kun huonekalupuusepätkään ei kustannustehokasta kotimaista raaka-ainetta yrityksistään huolimatta saa, soitinrakennuspuiden saatavuus on vielä useampaa kertaluokkaa huonompaa.
Noista pitää huolen maaperämme, ilmastomme (kasvuvyöhyke) ja havupuita vuosisatoja suosinut mekaaninen puu(sepän)teollisuus.
 

 
Lightning: Ja mielestäni lopputulos on kiinni tekijästä, eikä niinkään materiaalista.
 
Pitkälti totta, kun väännetään raudasta tai muista "stabiileista" materiaaleista, mutta ikuisesti kosteuden ja lämpötilan mukana elävän materiaalin käytössä materiaalin oikea valinta on avainasemassa hyvään lopputulokseen pyrittäessä.
 
Toki turakainen turaa huippumateriaalinkin uunin pesään sopivaksi alta aikayksikön, mutta se on toinen juttu se.
 

 

 
perttime: 25 cm puusta voisi hyvinkin saada ainakin kauloja tai otelautoja kielisoittimiin, jos puu on kasvanut suoraan eikä korkkiruuviksi - eikä ole paljon kovin pahoja oksia. Sitten se pitäisi saada kuivumaan ilman että halkeilee tai vääntyy.
 
Eli kaulat ja otelaudat ovat käytännössä soittoa vaille valmiita :).
 

 

 
Tarkoitus ei ole missään nimessä masentaa niitä jotka haluavat rakkaan pihapuunsa soittimeksi jalostaa, tai metsästä löytäneensä rangan hyväksikäyttää, mutta tarvittava työkalu- ja työmäärä ja ajankulu on melkoinen ennen kuin ranka tai tukki on edes lankkuna/lautana.
Saati sitten instrumenttina joka pitää vireensä ja on muutenkin halutun oloinen.
 

 
Ilman tukkivannesahaa sirkkelillä vedellen valtaosa pienihalkaisijaisesta puusta on puruna ja hukkapaloina jos varttisahata haluaa.
Varttisahaus yhdelle tai kahdelle tukille voi olla vaikeasti soviteltavissa kaupallisen sahauslaitoksen aikatauluihin, ja hinnoiteltu sen mukaisesti.
Eikä ihan jokaisessa kaupallisessa sahaamossakaan käytetä vannesahaa.
 

 
Ilman uunikuivausta (joka sekin tietysti maksaa), tuuman ohuen lankun kanssa olisi hyvä huilailla viitisen vuotta, mitä pitempään, sen parempi.
Eikä se uunikuivauskaan hetivalmista tavaraa suolla.
 
Laski tuon lankuiksi tekemisen pienessä mittakaavassa miten tahansa, aina ollaan melko kovissa summissa.
 
Ei ne lautatarhojen hinnat ole hatusta repäistyjä vaikka ne likviditeettikapeikossa räpistelevästä usen sellaisilta tuntuvatkin.
Rautakauppojen kelmutetut yksittäiskakkosneloset ovatkin sitten toinen juttu...
 

 

 
Toki, itse alusta asti tekemisessä on oma viehätyksensä -sen kiistäminen olisi omalta osalta pahimmanlaatuista hurskastelua- mutta asiaa tuolta kantilta lähestyvät eivät yleensä edes mainitse kustannuksia.
Koska tietävät että saman taudin runtelemat tietävät asian jo varsin hyvin ennestään, ja ulkopuolisten kyky ymmärtää on vähintäänkin rajoittunut, jos edes sitä.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=227495