Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Yallup
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Barresoinnut ja nuottienopiskelu
Aika:22.04.2015 12:11
En oikein hoksaa, miten tämä Hendrix-barre toimii? Jos peukutat E- ja jopa A-kielenkin, ei siinä sormet yllä kuin pariin ohuimpaan kieleen - ainakaan minulla. Kyseessä lienee klasarisoittaminen, eikä siinä barresta voi puhua.
Barreessa yleensä soitetaan kaikkia kieliä, jotka sointuun kuuluu ja etusormi vastaa siinä satulaa. F-sointu on aina barree ja usein ylennetyt/alennetut ja ylimmissä jätetään E-kieli yleensä pois. Itse demppaan sen samalla etusormella, jolla barree otetaan.
 
Jos painoit etusormen kohtisuoraan otelautaan, niin toki se on raskasta. Siinähän suotta painaa kaikki kielet nauhaa vasten, kun tarve on esim F-duurissa vain kolmelle kielelle: ala-E, b- ja ylä-e. B-soinnuissa vain kaksi: A- ja ylä-e kielet.
 
Tämän voi keveiten hoitaa vaikka tuon videon tapaan, joskin itse pidän etusormea paljon enemmän kallellaan ja melko koukussa niin, että etusormen pää painaa ala-E:tä ja alin nivel hoitaa ylemmät. Keskimmäinen nivel ei siis paina keskimmäisiä kieliä (ainakaan nauhaan saakka). Sehän olisi jopa pahasta vireen kannalta, kun samaa kieltä painaisi barree-sormi ja varsinainen sointusormi. Vireen se sotkee siksikin, että joutuu painamaan sikalujaa kieliä ja peukku on tottavie lujilla!
 
En tiedä tarkoittaako aloittaja klassista- vai sähkökitaran soittoa. Itse soittelen lähinnä sähkistä ja mielellään täysiä sointuja. Rakennan barree-soinnun aina ns. voimasoinnun kannalta. F-sointu: etusormi painaa (ilman voimaa) E-kieltä, keskimmäinen A-kieltä ja pikkurilli D-kieltä. Sillä voi soitella voimasoinnun heti. Jos tehdään duuri, niin nimetön tulee mukaan G-kielelle. Kun soitetaan koko sointu, etusormen alin nivel painaa loput alas. Toki sormet ovat sointuasennossa koko ajan, mutta vain ne kielet on painettu, joita tarvitaan. Poikkeuksena sitten vaikka F-molli tai seiska, jossa on pakko painaa etusormi suoraksi, että välikieli painuu tarpeeksi. Nämä on onneksi kuitenkin väliaikaisia ja peukku kestää sen hyvin kun sitä ei ole koko ajan kuormitettu suotta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=227559