Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Khassera
Alue:Laulaminen
Aihe:vocal break ja äänen kestävyys
Aika:08.04.2015 13:49
lariaitamurto: Hei! Tämä on ensimmäinen kirjoiutukseni tänne foorumille, enkä tiedä onko täällä tapana tehdä aina uusi threadi kun kysyttävää tulee, mutta ylläpito poistakoon jos näkee asiattomaksi.
 
Kandee tsekata Yleisiä lauluteknisiä kysymyksiä-tredi.
 
Olen laulanut jo pidemmän aikaa ja äänialani on kasvanut (lähinnä ylöspäin), mutta tuntuu että kehitys on jämähtänyt paikoilleen, enkä tiedä mitä tulisi tehdä asialle, lauluopetusta haen heti kun mahdollista. Yksi suurimmista ongelmistani on vocal break, josta haluan eroon.
 
Siitä ei pääse eroon. Se on lihaksiston "läpsystä vaihto" -alue, joka tulee aina olemaan sillä alueella missä se on. Sen hallinta ja sen ohitus tosin tulee helpottumaan harjoittelulla.
 
Olen etsinyt netistä harjoituksia, joilla treenata se pois, mutta ongelmaksi on muodostunut "herkkä" kurkkuni.
 
Kurkut paleltuu herkästi. Munki kurkku paleltu jostain syystä kun pistin sen jääkaapin perälle. Aamulla se oli niin pahassa kunnossa että heitin sen pois.
 
Kurkkuni kipeytyy todella helposti ihan normaalissa elämässä, usein yöllä tai ulkona pyöräillessä. Kurkku ei ole aina varsinaisesti kipeä, mutta ääni lähtee siten, että en pysty laulamaan falsetissa/head voicella ollenkaan. Todella pieni äänen käheys riittää siihen, että äänihuulista ei vain irtoa falsettia.
 
Eli jos et pysty tekemään "uu" ääntä kevyesti ylärekisterissä niin aika pahassa jamassa saa äänihuulet olla. Ei pieni turvotus sitä vie. Se tosin vaikeuttaa sikana korkealta laulamista koska äänihuulet eivät lähene oikein. Tai kyllä ne lähenee niinkuin ennenkin, mutta sun aivot eivät vaan opi tarpeeksi nopeasti kompensoimaan niiden uutta kokoa. Siitö on turha huolehtia, kun sitten kun turvotus lakkaa osaat taas käyttää ääntäsi kuten ennenkin. Vähänniinku joku ois yöllä vaihtanu sun 1.2 kia picanton land roveriin. "Mitenkäs tällä ajetaankaan...?"
 
Mikä tähän avuksi ja onko normaalia, että kurkun kipeytyessä ei lähde falsetti ollenkaan.
 
Sanoisin että on normaalia että se vaikeutuu, mutta uskon että puhutaan eri falseteista. Korkeaa kevyttä ääntä pitäisi kyllä aina pystyä tuottamaan vaikka ois mimmonen keissi päällä
 
Tämä ongelma häiritsee kehitystä todella paljo, sillä pystyn harjoittelemaan ihan muutamana päivänä viikossa, jos sitäkään kun ääni lähtee.
 
Harjoittelet ehkä väärin. Tai käytät ääntäsi väärin. Tai ääritapauksessa sulla voi olla joku äänihuuliin liittyvä PATIA! :D mutta erittäin, erittäin älyttömän epätodennäköistä. Ääninäyte soundcloudiin sun perusharjoitteista ni kuunnellaan.
 
Falsetti ääni lähtee myös kun harjoittelen laulan chest voicella korkeita ääniä kun puristan ne ulos, vaikka yritän sitä välttää ja siitä seuraa välitön falsetti/ head voice lähteminen.
 
Jaha. Eli pakotat liian suurella massalla ääntäsi ylöspäin ja se flippaa falsettiin. "Miksiköhän?"
 
Ääninäytettä kehiin.
 
Jos vain saisi sen vocal breakin hävitettyä ja löytäisi mixed voicen ja pystyisi liukuvasti vaihtamaan eri rekisterien välillä. Kertokaa kokemuksistanne ja mikä on auttanut. Kiitos jo valmiiksi
 
Harjoittelu. Passaggion haltsaaminen on laulamisen perusta jota monta kymmentä vuotta ammatikseen laulaneetkin vielä harjoittelevat päivittäin.
 
Ääninäytettä kehiin.
 
Suosittelen katsomaan läpi Daniel Formican youtubevideot.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=227419