Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Miten lasketaan virhe kun..
Aika:31.03.2015 10:45
Moi.
 
Matemaattista apua kaipailisin seuraavaan geometris-matemaattiseen ongelmaan.
Myös vinkit matemaatikkosivustoista joista apu voisi löytyä otetaan toki mielellään vastaan.
 
Tai kun joku on jo varmasti nettiin moisen tutkiskelun yleiseen jakeluun laittanut, linkki sellaiseenkin käy hienosti.
 

 

 
Mielivaltais-säteisen inan verran epäkurantin radius-blokin tai pienileikkuukulmaisen radius-raspin/viilan teko on pöytäsirkkelillä tai metallijyrsimellä helppoa.
 
Kuten kaikki mekaanista työstöä harrastaneet tietänevät, kallistetun pyöröterän projektio terän suuntaiseen pystytasoon kun on ellipsi, ja trigonometrisilla- ja ellipsi-lauseilla projektiotasoon syntyvän ellipsin pääkaarevuussäteet ovat helposti laskettavissa, on varsin yksinkertaista määritellä terän halkaisijan ja -kallistuksen funktiona syntyvän koveran muodon nimellinen säde.
 
(Ihan samoin kuin ~1-89 asteen syötön kääntö terälinjaan nähden aikaansaa sirkkelillä paraabelin muotoisen uran ja 90 asteen syötön kääntö tietysti pystyssä olevalla terällä terän säteen mukaisen ympyränkaaren osan.)
 

 
CAD:illä on yksinkertaista määritellä virhe geometrisesti, mutta vaatii joka teränhalkaisijalle ja kallistuskulmalle oman tutkiskelun.
 
Löytyisikö tahoa (tai tietoa tahosta) joka saisi väännettyä matemaattisen kaavan säteen virheelle.
 
Vihe tietty kasvaa otelaudan levetessä ja kun kallistusta on paljon ja/tai terän halkaisija on pieni, ja pienenee vastaavasti kun terän halkaisija kasvaa ja kallistus pienenee, sehän on selvä, mutta jotkin asiat vaan tekisi mieli saada matemaattiseen muotoon, ja AMK kone-inssin matemaattiset taidot eivät vain kerta kaikkiaan tähän(kään) riitä.
Vaikka kait pitäis..
 

 
T:Samuli
 
PS.
Kuten asiaa hivenen tutkittuaan huomaa, virhe on pieni -voisi melkein sanoa että häviävän pieni- kun kaikki muut muuttujat otetaan huomioon, mutta tuo seikka on tässäkin tapauksessa epäolennainen meikäläisen kannalta ;).
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=227310