Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Euphonium
Alue:Puhaltimet
Aihe:nuotintaminen
Aika:30.03.2015 13:27
Baryton-B: Jos nuotin kirjoittaja viitsii, niin nuotinnusohjelmilla ne kirjoitetaan pikkunuoteilla erotuksena soitettuihin nuotteihin. Tuosta on sekin etu, jos se pikkunuottien soittaja sattuu olemaan poissa, niin voi soittaa hänenkin osuuden. Se on kuitenkin 'ylimääräistä' työtä, jota kaikki eivät viitsi kirjoittaa.
 
Kun tarkastellaan kappaleen rakennetta, niin ne lähes aina koostuu neljän, kahdeksan ja kuudentoista tahdin jaksoista. Esim. jazz muusikot eivät noita laske, vaan ne kuulee alitajuisesti koska nuo jaksot alkaa ja loppuu. Sitä kuuntelua kannattaa harjoitella. Nuotin kirjoittaja voi tuota hiukan auttaa kirjoittamalla tauot ed. jakson pituisena.
 
Monet harrastaa sitä, että kirjoittaa nuotin uudelleen itseään varten. Esim. jos ei ole opetellut transponointia, niin kirjoittaa siten, ettei tarvita niin tehdä. Minä joskus kokeilin soittaa tuubaa ja en viitsinyt transponoida. Kirjoitin nuotin siten kuin soittaisin sen trumpetilla diskanttiklaavissa.

 
Toisaalta ei ole mitään järkeä kirjoittaa vaikka pasuunalle klarinetin pikkunuotteja. Itselläni ainakin taukojen laskemisesta on tullut niin automaattista, ettei minun yleensä sitä edes ajatella. Tosiaan kevyessä on noita esim. kahdeksan tahdin jaksoja, mutta aina ei taukojen pituus noudata niitä. Puhallinorkesteri, jossa soitan nykyään soittaa paljon klasaria. Niissäkin oppii kuulemaan yleensä aika nopeasti, mistä kohtaa oma tauko loppuu.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=227234