Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:koopop
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Mihin on kadonnut mielenkiintoiset miksaukset?
Aika:23.03.2015 10:53
Hyvä aihe.
 
Ensinnäkin, hyvää musaa, mielenkiitoisia miksauksia, marginaalia yms. on tarjolla enemmän kuin koskaan, värikkäämmällä paletilla kuin koskaan, mutta se on myös hukkunut volyymin sekaan pahemmin kuin koskaan. Sille voi joku keksiä salaliittoja, mutta yleisesti ottaen niin on vain käynyt tekniikan helpottaessa tekoa ja jakelukanavia.
 
Sit tosta miksauksen mielenkiinnosta: nykyään on mahdollista tehdä äänityö niin hyvin, että se saattaa kääntyä itseään vastaan kuulostamalla värittömältä tai taiteellisesti mitäänsanomattomalta, vaikka tosiasiassa se on tehty äärettömän hienovaraisella ja teknisesti täydellisellä otteella. Tietoa, tekniikkaa, metodeja, ym on saatavilla yhä useammalle ja aiemmin, ja halvemmalla. Nykyään se äänittäjä/miksaaja, joka osaakin taikoa täysin analogisella metodilla mageat 80's rokkirumpusaundit, saa kritiikkiä siitä, että "taas kuulostaa trigatulta muovilta", vaikka todellisuus on päinvastainen.
 
Voisin käyttää taulu-analogiaa. Menneinä vuosikymmeninä, miksaaminen oli taulun maalaamista öljyväreillä, ja lopputulos oli parhaimmillan upea. Koska resursseja ja teknisiä ratkaisuja oli analogiaikana vähemmän käytössä, miksaajat keskittyivät vain oleelliseen, taian luomiseen ja siistien juttujen korostamiseen, ja vaikka lopputulos oli usein karkea ja kompromissi, se kuulosti mageelle ja mielenkiintoiselle. Voisin teknisesti "haukkua" monet Queenin miksaukset, mutta jumpe siinä tekemisessä on ollut kuitenkin ajatusta, visiota ja mielenkiintoa. Toki musa miksauksen takana on poikkeuksellisen kovaa. Niin tehtiin, koska se oli ainoa vaihtoehto.
 
Nykyaikana sen taulun maalaaminen voi helposti mennä yhdistelmätekniikaksi, jossa lopputulos onkin läpinäkyvä ikkuna, ja kuvaa voidaan höystää kaikilla mahdollisilla digimetodeilla vielä tarkemmaksi ja paremmaksi, koska meillä on kaikki mahdolliset apukeinot käytössä, nopeammin ja halvemmin kuin koskaan.
 
Ehkä tekniikka ja volyymi nykyaikana korostaisi vision merkitystä, ja jatkuvaa muistutusta mennä musa edellä, ettei hukkuisi näpertelemään epäolennaista.
 
Ja se ajatus on jo tullut takaisin äänittäjien/miksaajien/tuottajien keskuuteen, täytyy vain odottaa että uutta musaa tehdään taas mielenkiintoisella tavalla. Äänittäjät ei enää juurikaan välitä loudness-sodasta (onneks), ei hinguta enää jokaista plugaria, koska ATK ei ole se ainoa ratkaisu, ei enää hinguta muokata elämää aidosta rumputyöskentelystä. Nyt on luomu "muodissa", ja toivottavasti pysyy pitkään! Hyvänä esimerkkinä Avicii, jonka miksaukset on mun mielestä poikkeuksellisen mielenkiintoisia, koska ne kuulostaa niin kotikutoisilta. On rämäkitaraa ja halvan kuuloisia synia. Vaikka se on tehtykin viimeisen päälle.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=227198