Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Groke
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Tyhmiä kysymyksiä osa 267: Floikan pikaviritin tapissaan
Aika:19.03.2015 19:53
Metalkallo: Ja joo, niitä kielilukkoja ei kannata tosiaan heti laittaa kiinni kun on virittänyt uusille kielille kun ne venyy, kuten sanoit.
 
Tämän ainakin pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys, vieläpä tallasta riippumatta. Mutta ei kai sitten olekaan. Siis se, että aina kun laitetaan uudet kielet, niitä venytetään. Eli asennetaan paikoilleen ja esim. nostetaan joka kieltä muutamia senttejä irti otelaudasta, eri kohdista kieliä. Kuitenkin niin, että se ei ulkopuolisista näyttäisi jousiammunnalta. More is more, mutta liika on kuitenkin liikaa.
Vajaan minuutin rutiinilla saa suurimmat venymisvarat pois (ainakin teräskielillä). Esim. pari, kolme reipasta venytystä per kieli, sitten taas alustavaan vireeseen. Sitten hieman bendailua yms. mitä nyt omaan, ajan myötä toimivaksi osoittautuneeeseen rutiiniin haluaakaan sisällyttää. Vasta sitten tehdään kitaran "lopullinen" viritys. Tässä kohtaa kosketinsoittajat taas hihittelevät taustalla.
 

 

 
imyynona: Mutta eikös lukon aukaisu sotke muiden kielten vireen?
 
Se riippuu säädöistäkin. Eli mikäli kitarassasi on heti satulan "yläpuolella", eli siis lavan puolella kieliä alas painava rauta (String Retainer Bar), niin säädä se niin, että kielet lukittuasi vire ei enää muutu. Tai ainakin niin, että vire muuttuu vain aivan pikkuriikkisen verran. Jolloin ne tallan hienovirittimet ovat nimensä mukaisesti vain hienosäätämistä varten. Eli se tämän näköinen kapistus: http://www.harmonycentral.com/forum/forum/guitar/acapella-41/1231627-
 
On tietenkin olemassa myös se Eddie Van Halenin - ei aina, mutta kuitenkin enimmän aikaa - käyttämä Dive only -setup. Eli että floikan kampi liikkuu vain alas mikkejä kohti, jolloin virettä voi siis vain laskea. Tällöin voi muuttaa kitaran vireen kummasta päästä tahansa ilman ongelmia. Kunhan talla ei vain ala kellumaan. Ja voi käyttää esim. D-Tunaa vakiovireen ja Drop D:n välillä vaihtamiseen. Kelluvan floikan kanssa se ei olisi mahdollista, vaikka joku puolikuuro tai trolli niin on täälläkin tainnut joskus väittää.
 
Itse floikassahan ei Dive-onlyn tapauksessa ole yhtään minkäänlaista eroa, vaan ainostaan siinä miten se on säädetty. Ja käytännössä useimmiten myös kitaran kannen routtauksessa. Eli että onko tallan kohdalle jyrsitty monttu, vaiko ei.
 

 

 
Da Make: Semmoinen vielä että ei kannata rystyset valkosena vääntää niitä floikan/lukkosatulan kuusiokolopultteja kiinni.
 
Nuo pultit saattavat hyvinkin olla se eniten rikottu osa niissä kitaroissa, joissa on lukkosatula. Eli niitä ei siis kiristetä tyyliin riittävästi. Vaan hampaat irvessä räikällä, jossa on metrin jatkovarsi. Sitten kuuluu *naps* ja kaikki maailman floikat ovat näin todistetusti paskoja. :-p
Tosin onhan se kyllä niinkin, että ns. tinafloikissa on käytetty jotain niin halpaa, eli käytännössä niin törkeän pehmeää metalliseosta, että pelivaraa ei juurikaan ole. Eli ehkäpä OFR:aan tms. laatutallaan tottunut henkilö napsauttelisi tinafloikalla varustetusta halpiskitarasta heti samantien pari pulttia poikki.
 
Aito, eli Saksassa Schallerin toimesta valmistettu Floyd Rose Original (OFR) tai vaikkapa Japanissa Gotoh:n toimesta valmistettu, melko samankaltainen Ibanez Edge ja niiden oheisromppeet on tehty järkevämmästä metallista. Kuten varmaan muutkin vastaavan hintaluokan tallat, joita siis ei taida alle tonnin kitaroista löytyä.
Useimmiten lienee täällä tosielämässä niin, että se murto-osan maksava, aivan samannäköinen ja kuulemma melkein lähes aivan kuin käytännöllisesti katsoen Almost Not Quite True Special Original Series Authentic Pro-Like ei ehkä sittenkään ole täysin identtinen laadultaan.
 
Joka tapauksessa, metrin jatkovarrella varustetulla räikällä ja seitsemän kilon hienosäätölekalla saa minkä tahansa osan rikki, kunhan vain pistää kaiken peliin.
 

 
Ainakaan itse en koskaan käyttäisi rosterista, eli siis ruostumattomasta teräksestä tms. perinteistä kovemmasta aineesta tehtyjä kieliä, mikäli:
* on kyse halpiskitarasta (halpismetalli on pehmeää kuin toffee)
* nauhat eivät ole ruostumatonta terästä (SS, Stainless Steel)
 
Sillä sehän aiheuttaisi tavallista nopeampaa kulumista. Eli kielet jyrsisivät nopeammin montut nauhoihin ja vastaavasti lukkosatulan lukituspalat alkaisivat luistaa nopeammin. Ne voisi tietenkin vaihtaa kovempiin paloihin.
Mutta nauhojen vaihto onkin sitten paljon kalliimpi projekti, eli se voi maksaa enemmän kuin halpiskitara. Tosin oma arvaukseni on, että melko harva sellaisia kieliä käyttää.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=227087